torsdag, augusti 23, 2012

Möten, MDPV och strålning

Kommer just från ett möte på mötesplatsen på Hammarby servicehus med ett gäng frågvisa pensionärer.
Det här är bland det bästa och roligaste man kan göra som politiker. Synpunkter på allt från högkostnadsskydd och straffskatt på pensionärer till varför det inte går att få stekfläsk med stekyta på servicehusrestaurangen.

Tillbaka vid datorn har jag lyssnat på Anna Walléns,  (S), Västerås, engagerade och tydliga inlägg i dagens interpellationsdebatt mot folkhälsominsitern Maria Larsson (KD) om drogen MDPV. Interpellationen var egentligen ställd till justitieminister Beatrice Ask (M) men hon hade lämnat walk over.

I kväll är det dags att möta elöverkänsligas förening. De önskar elsanerat äldreboende och lågstrålande område. Svåra frågor eftersom många hävdar att det inte finns evidens på området. Ändå är det ju uppenbarligen så att det finns människor i samhället som blir klart sjuka av strålning.




onsdag, augusti 22, 2012

Dubbla agendor


I går hade vi en heldag med tekniska nämnden. Workshop om nästa års verksamhetsplan på förmiddagen. Eftermiddagens sammanträde började med att vi blev uppvaktade av en årskurs 3 från samhällsprogrammet på Rudbeckianska gymnaiset som hade som introduktion på terminen varit ute och spanat klotter, skadegörelse och annat i City. Allt publicerat på en hemsida.
Roligt att ungdomar engagerar sig i sin stad och ett värdefullt material för oss i nämnden och våra utförare när staden ska förbättras.
Eleverna fick bra mediagenomslag på sin aktivitet.
Bland annat i radion där jag fick kommentera detta i morse. Inslaget hittar ni ca 10 minuter in i sändningen.
TV 4 hade också ett inslag i går i nyheterna där jag kort fick kommentera.

---
En punkt på gårdagens dagordning var överläggning om en betongpark för skejtare. Detta var ju uppe för behandling i kommunfullmäktige i juni. Då fick den borgerliga alliansen med sig Sverigedemokraterna på att stryka betongparken från investeringsbudgeten nästa år. Moderaterna hävdade bland annat att tekniska nämnden måste ta fram en utredning som visar kostnader och placering innan investeringsbeslut kunde tas.
I årets budget har vi fortfarande kvar en halv miljon till projektering. Det ger oss goda möjligheter att ta fram det materialet som moderaterna efterfrågade.
Men igår på tekniska nämnden ville de inte ens att frågan skulle finnas på dagordningen. Här behövdes inte ta fram något underlag när parken var uppskjuten hävdade de.
I kommunfullmäktige i juni kunde jag dock inte höra någon som tyckte att en betongpark var en dålig idé. Däremot var de flera som uttalade sig positivt.

Men i tekniska nämnden vill de att hela frågan ska bort. Det verkar som man här kör med dubbla agendor. Man säger en sak offentligt: " inte just nu", "mer underlag behövs" etc etc. Men när det kommer till skarpt läge vill alliansen lägga en kall blöt hand över hela projektet.
Så synd för stadens alla unga och medelålders skejtare och synd för Västerås stad som skulle kunna få en ny och spännande mötesplats.

Eftersom vi rödgröna har majoritet i nämnden så behandlade vi ändå frågan i går. Jag hoppas förstås att några i alliansen ska ändra sig och att vi ska hitta en väg framåt. Nästa steg blir att sätta ner foten för placeringen av betongparken.

fredag, augusti 17, 2012

Finsk praktik

På finska äldreboende Mälarkoti går självklart arbetskläderna i blått och vitt!
Gjorde en finsk pryodag igår. På förmiddagen på Mälarkoti och på eftermiddagen hos hemtjänstutföraren Personstöd Mälardalen som har finska som en profil.
Förutom att jag ibland inte förstod vad brukarna sa var det en toppendag.

Hade försökt hinna träna i dag på lunchen men det hanns inte med. Nu ett snabbslafsande av matlådan framför bloggandet innan det är dags att rusa till eftermiddagens möte med vård- och omsorgsberedningen hos Västmanlands kommuner och landsting.

onsdag, augusti 15, 2012

Teknik för välfärd

Dagens roliga! Välfärdsteknologi och möjligheten att få tillsyn från hemtjänsten via bildtelefon eller kamera. I tvärsnytts inslag berättar jag mer.
Detta är något som ska vara helt frivilligt. Vill man fortsätta att få alla sina tillsynsbesök från hemtjänsten som vanligt ska man få det, men har man många besök både på dagen och natten, kan det vara skönt att få några av dem utbytta till bildtelefon eller kamera.
De mest misstänksamma brukar de vara som inte har någon hemtjänst. De positiva är de med mycket hemtjänst.
Västerås är långt framme på det här området. Främst i landet.
Kul när teknik och välfärd kan kombineras på ett bra sätt: Välfärdsteknologi.

---

Dagens tråkiga: P-automaten på Munkgatan som har varit trasig alldeles för länge. Men hur svårt kan det vara att laga en p-automat! Ja, jag kan inte, men de som säger sig kunna sådant och har avtal med tekniska nämnden för att fixa det borde fixa det. Nu. Eller för flera veckor sedan. Har i dag återigen påtalat saken för ansvariga tjänstemän. Tråkigt när tekniken inte fungerar... Och irriterande...


onsdag, augusti 08, 2012

Sop-stämning

Tillsammans med länets kommuner och Enköpings och Hebys kommuner äger Västerås stad Vafab miljö.
Det är ett kommunalt bolag som tar hand om vårt avfall på ett miljöriktigt sätt. Arbetar dessutom med rådgivning, information, återvinning, energiutvinning, biologisk behandling, kompostering och röttning. Genom dotterbolaget Växtkraft tillverkar Vafab biogas som sedan driver stadens bussar.

Kommunerna har varit nöjda med hur avfallet tas om hand och har också inflytande över hur det tas om hand.
Men nu är detta hotat på grund av tre privata avfallsbolag har överklagat och vunnit i rättsliga instanser.

Kommunernas beställning till ett helägt kommunalt bolag strider om lagen om offentlig upphandlig har rätten kommit fram till.
Självklart ska kommunen inte bryta mot lagen. Men tolkningen av lagen har inte varit självklar tidigare. Det har varit delade meningar om hur den ska tolkas och vad som behöver justeras för att sophanteringen ska vara laglig även enligt lagen om offentlig upphandling. Detta är något som organisationen Västmanlands kommuner och landsting har haft uppdrag att jobba med sedan drygt ett år tillbaka.
Många andra kommuner runt om i Sverige befinner sig i liknande situationer och man har valt att lösa det på olika sätt.
 Detta sa jag också till vlt men där kom bara knappt hälften med vad jag sa.

Nu måste Västerås stad; politiker, jurister, tjänstemän, omedelbart sätta sig in i domen, vad den betyder för staden och ta ställning till hur vi ska agera för att staden inte ska drabbas av ett skadestånd från konkurrensverket. Men staden har också intresse av att fortfarande få en miljömässig hantering av vårt avfall.

Hur kan då detta hända? Jo, det finns pengar att tjäna på sopor också. Och det finns pengar för jurister att tjäna på att driva processer mot kommuner. Jag är dock tveksam till om processen leder till att det blir billigare sophantering för abonnenterna eller om miljön blir vinnare.

måndag, augusti 06, 2012

Tillbaka

Tillbaka från skogen känns det bra att få träffa kommunalrådskolleger, tjänstemän och andra kamrater igen.
Politiken stannar aldrig och det har den inte gjort här heller även om jag har följt den på viss distans med tid för reflektion tillsammans med familj, knott och katt.

Några av sommarens höjdpunkter var ett par fina turer med kajaken i kristallklara bergslagssjöar, hjortronskörden på myren, och suset från tallarna och havets brus på fina Gotska Sandön. Och den där dagen i juli då jag kände mig urstark och sprang 12 km i Bjurhovdaspåret!

Men här som sagt i stadshuset är det bara att kasta sig huvudstupa in i fördjupad översiktsplan över stationsområdet. Jättespännande! Och idag ringde radion och ville ha med mig i direktsändning klockan 7.40 i morgon bitti för att prata värdighetsgarantier i äldreomsorgen.
Ett arbete pågår just nu för att ta fram sådana för Västerås stad och de talar jag gärna om.