onsdag, juni 27, 2012

Kritik

Fick i måndags veta att tre sjuksköterskor på ett äldreboende i staden har sagt upp sig. En av dem medverkade i Tvärsnytt där jag sedan ställdes till svars.
Västerås har runt 30 äldreboenden i staden och jag har inte varit med om tidigare att samtliga sjuksköterskor säger upp sig från ett ställe. Det är därför jag menar att detta är en ledningsfråga på det aktuella boendet hur man organiserar arbetet.

I morse hade jag fått ett anonymt mejl angående inslaget. Så här skriver personen.


"Varför är ni inte ute i verksamheterna och ser hur arbetstyngda sjuksköterskorna är på bl.a. Karlslundsgården?
"Om det nu stämmer det hon säger"
Typiskt skitsnack av Socialdemokrater som vänder krattan uppochner och tycker att allt dem gör är ett underverk.
Du säger "det är tråkigt om hon är missnöjd med sin arbetsplats"!
Det är hur arbetsgivaren, Västerås kommun, behandlar dem anställda som är problemet.
Inte arbetsplatsen i sig.
Flera sjuksköterskor, högre bemanning är receptet och det vill inte ni betala för och då kan ni vara utan personal."

Om mejlet hade haft en avsändare hade jag kunnat svara att jag är regelbundet ute i verksamheten, ca en dag i månaden avsätter jag till "pryo".På det aktuella äldreboendet var jag en eftermiddag under förra året och följde då en undersköterska i hennes arbetsuppgifter. 

Jag håller med om att bemanningen är väldigt tajt inom äldreomsorgen (och även inom skola och barnomsorg). Det finns inget mer att ta av. Därför motsatte vi oss rödgröna starkt ytterligare rationaliseringskrav på äldreomsorgen. Det fick vi gehör för. Äldreomsorgen har stora och svåra utmaningar framför sig när behoven ökar, de äldre blir fler samtidigt som vi måste locka fler till yrket.



torsdag, juni 21, 2012

Midsommarbudget

Budgetdebatten tog 15 timmar igår och blev inte klar. Fick slutföras i dag på morgonen med beslut.
Sverigedemokraternas tredje stol, stod tom i 13 timmar igår. Till slut kom en ersättare in, klockan 21. Det var uppenbart att någon från Alliansen upplyst Sd om att om de bara fick in en ersättare kunde det borgerliga förslaget vinna.
Enligt kommunallagen ska man sitta på plats när sammanträdet börjar för att få rösta men i Västerås finns en gammal uppgörelse om något annat.

När mötet återupptogs i morse var alla stolar besatta. Sd gick upp i talarstolen och klargjorde att de stödde alla yrkanden från den borgerliga alliansen.
Ja så vi förlorade punkterna i investeringsbudgeten som handlade om Bäckbyskolans utveckling, en skejtarpark, och fiskväg i stadsparken. I stället ska nu Bäckbyskolan avvecklas. Detta är den allvarligaste konsekvensen. Trist är det också för alla skejtare som väntat i fem år på sin park som nu får vänta ännu längre.
När det gäller skejtarparken ger vi dock inte upp. Egentligen var det ingen som talade emot parken i går, som jag uppfattade det. Det fanns lite olika invändningar om alternativ, placering, finansiering att det inte fanns något färdigt förslag och kostnadsberäkning. Så vi jobbar vidare med de punkterna och kommer tillbaka.

I övrigt när det gäller driftbudgeten för äldrenämnden gick alliansen med på vårt rödgröna bud om att höja ramen. Det innebär att vi nu har pengar till att både införa e-hemtjänst, jobba med demensutveckling och slipper göra besparingar på mötesplatser och annan förebyggande verksamhet.
Vi bygger ett nytt äldreboende på Zethelius på Bäckby för 200 miljoner, har ytterligare 90 miljoner åren framöver för fler äldreboende. Alliansen gjorde stort nummer av att de ville lägga ytterligare 30 miljoner i investeringsbudgeten för att bygga ett äldreboende nästa år. Detta är dock inget som är realistiskt att hinna få fram bygglov, projektering och bygga på så kort tid. Men självklart ska vi se vad som går att göra.
Tjänstemännen får titta på det nu.

Den viktigaste och största satsningen för tekniska nämnden är den nya kollektivtrafiken som har premiär i augusti 2013. Där pågår förberedelserna för fullt sedan ett år tillbaka och nu blev det också formellt beslut om att höja driftbudgeten som ska gå till fler bussar, tätare turer och längre trafikdygn. Det är verkligen tipptopp.

Så sammanfattningsvis:
Bra att vi kommit överens om ramarna till driften, bra med utökade ramar till kulturen och de sociala nämnderna som  i stort grundar sig på rödgröna äskanden. Bra med satsningen på Smartkoll som vi rödgröna jobbat för. Bra med satsning på musiken och teatern som vi rödgröna fick igenom och bra med utökad investeringsbudget för Djäknebergsparken och cykelvägar. Bra att vi går vidare med satsning på rätten till heltid.
Dåligt att Bäckbyskolan och eleverna där nu går en oviss framtid till mötes, att skejtarparken får vänta ytterligare och att Bjurhovda inte får sin välbehövliga stadsdelsutveckling. Fiskarna, främst den rödlistade arten aspen, har väntat i 150 år på att få simma upp i Svartån. De får vänta ett tag till...

Nu tar vi midsommar med sill, kajak och ett dopp i en bergslagstjärn.


tisdag, juni 19, 2012

Debattberedning

Imorgon klockan 8 är det dags för årets budgetkommunfullmäktige. Har samlat på mig mängder med material som jag nu ska sortera ut och dessutom hitta på något slagfärdigt att säga på tre minuter.
Mest orolig är jag för skejtarparken som nu moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna vill stoppa.

Detta trots en mycket positiv utredning som gjordes under förra mandatperioden. Ungdomsgruppen som deltog i utredningen hoppades att parken skulle stå klar 2009. Det är tre år sedan. Nästa år kan den äntligen stå klar, om inte borgarna stoppar den i morgon. Då vet vi inte när det blir klar. Om nånsin.

Det var den lokala skejtarföreningen Höjve som initierade planerna på att Västerås skulle ha en skejtarpark i betong. Något som både politiker och tjänstemän tände till på.
Men nu har man tydligen ändrat sig. Varför? För att man vill prioritera en väg som kommer byggas ändå. Och för att man vill ha fler båtplatser på Öster Mälarstranden. Vem får betala. Jo våra unga som sysslar med spontanidrott...

Från besöket vid Stapelbäddsparken i Malmö som Tekniska nämnden gjorde i september.


fredag, juni 15, 2012

Bejaka betongparken!


I sex-sju år har ideella krafter kämpat för att Västerås ska få en betongpark för skejtare.
De har lobbat och fått gehör. I förra årets långtidsbudget för investeringar fanns den äntligen med. Projektering 2012 och byggstart 2013. Men nu när det är så gott som klart att sätta spaden i marken då vill den borgerliga alliansen stoppa den.
Varför offrar man unga som vill röra på sig i ett ställningskrig som är omöjligt att förstå? Snacka om att skapa politikerförakt bland unga.
Snälla söta ni på andra sidan. Ta ert förnuft till fånga. Fäll inte betongparken.

torsdag, juni 14, 2012

Borgarna dissar betongparken

Kommunstyrelse igår. Den sista innan sommaren då 33 punkter skulle avhandlas. Däribland budget för 2013. I sista stund har vi rödgröna kommit överens med den borgerliga alliansen om driftramar för nämnder och styrelser nästa år. Mycket är bra, men det finns saker i kompromissen som jag är mindre nöjd med. Som ett rationaliseringskrav på tekniska nämnden. I mina ögon finns där inget att rationalisera bort. Snarare är det så att det finns en stor underhållsskuld. Men vissa saker offras på kompromissens altare och tydligen var det här offret skedde. Det viktigaste för Västerås är dock att en uppgörelse har gjorts så att stabiliteten kan behållas.

MEN det finns saker som vi är oense om. I investeringsbudgeten. Under 2012 har förprojekteringen pågått inför bygget av betongparken för skejtare som är planerad att byggas och stå klar 2013. Men nu vill den borgerliga alliansen att den ska strykas. Istället vill man påskynda bygget av en stor väg på Erikslund.
Grejen är att det är ingen som är emot att bygga den där vägen. Den ska byggas i den takt som är praktisk möjlig. Men nu vill borgarna göra en poäng av att få det se ut som att den kan byggas fortare. Bara skejtparken offras och de får loss 9 miljoner där. Och att det inte heller blir någon stadsdelsutveckling på Bjurhovda och Bäckby som vi rödgröna vill ha med i investeringsbudgeten.

Jag har träffat eldsjälarna som jobbat för i flera att Västerås ska få en betongpark. De har fått vara med i planeringen av var den ska ligga. De ska få vara med i planeringen av utformningen. Tekniska nämnden var i september i Malmö och blev inspirerade av Stapelbäddsparken och hämtade kunskap.
En betongpark för skejtare gynnar spontanidrotten. (Något som centerpartiet motionerat om...)
Det skapar möten mellan generationer och kulturer. Levandegör ett parkområde.
Men nu är risken att det inte blir av.
Jag hoppas verkligen att några av de borgerliga inte känner sig bekväma med sin linje i budgetförhandlingen och röstar annorlunda i kommunfullmäktige på onsdag.
Snälla snälla, låt oss bygga betongparken!




Klippet från betongparken i Växjö.

måndag, juni 11, 2012

Betongpark med spark

Betong kan man använda till bra saker. Bland annat till en betongpark för skejtare. En sådan vill vi rödgröna bygga vid Lögarängen. Medverkar till positiva möten mellan generationer och kulturer. En aktivitet för unga, medelålders och kanske också äldre som inte kostar mycket och dessutom är utomhus.
Hur kan någon vara emot det?

Avesta har en, Tibro har en, Norrköping har en, Linköping har en, Malmö har en, Umeå har en.
Västerås kan ha en nästa år om kommunfullmäktige röstar för 20 juni!

tisdag, juni 05, 2012

Internationell cykling i Västerås

Har idag träffat deltagare från östra  Europa och Mellaneuropa som deltar i ett EU-projekt om att utveckla cyklingen i sina hemregionen. I tre dagar är de i Västerås för att studera hur vi utvecklar cyklingen här.
Intressant att höra om deras utmaningar. I Estland och Slovakien är det till exempel en fråga hur man involverar och intresserar beslutsfattarna - politikerna för frågorna.
I Polen finns det starka påtryckingsgrupper för att bygga fler cykelbanor. Men inte för att höja cyklisternas säkerhet utan för att skydda bilister och fotgängare från de farliga cyklisterna!

---
Annars är det mycket budgetbryderier just nu. De två budgetar som vi hitintills har lagt fram sedan valet har vi rödgröna kommit överens med alliansen om ramar för nämnder och styrelser. Sedan har vi haft några få uppdrag som har skiljt sig. Detta eftersom ett parti, som ingen av blocken vill göra upp med, är vågmästare i kommunfullmäktige.
Men i år har vi ännu inte kunnat enats om ett gemensamt förslag. Och det är beredande kommunstyrelse om två dagar. Det känns allvarligt. För Västerås skull vore det bra med en stabilitet och att vi kunde komma till en bra lösning.

---
Strax dags att gå till dagens andra arbetsutskott. Och imorgon är det nationaldag. Den tänker jag fira med gräsklippning och dammsugning.