fredag, februari 24, 2012

Hemtjänst, personal och halkan



Hade en mycket intressant pryodag i går. Först med Tillberga hemtjänst där jag fick följa med en undersköterska som jobbat 40 år inom äldreomsorgen och fortfarande tyckte det var kul. Mötte rara 90-åriga damer som var så nöjda med den hjälp de fick.
Och maten var såå god. Vilket jag själv kan intyga eftersom jag gick till Servicehuset och åt lunch innan jag susade vidare till Eriksborg och ålderdomshemmet/gruppboendet Änglamark.

Där fick jag först träffa en snart 100-årig dam som hade synpunkter på maten. Sån där fisk rullad i skorpmjöl kunde hon vara utan för den smakade bara skorpor.
Men dagens ostkaka och grönsakssoppa hade varit mycket god. Mer sånt!

På demensboendet var det slående hur tajt personalbemanningen var när det rörde ihop sig mellan de sju dementa personerna på avdelningen. Men personalen tog det med lugn och redde upp både det ena och det andra med gott humör.
För svårt hjärnsjuka personer behövs lugn, tid och en stadig arm om axlarna eller en hand att hålla i. Det måste finnas tid och plats för detta. Och personal som är van och känner sina boende. Allt för många vikarier oroar och ger mer jobb.
Det som verkar saknas är en högre grundbemanning. En egen "vikariepool" på huset som är van och känner personerna i huset.
Och varför finns det pengar till t ex fikabröd till de boende på vissa av kommunens demensboenden medan det på andra blivit indraget? Ofattbart.Eller har jag missförstått något?

Annars har det varit mycket snack om halkan på våra cykelvägar denna vecka. Det är inte lätt att förutse alla väderlägen, men jag kan intyga att bättre halkbekämpning på cykelvägarna är under lupp. Idag diskuterade vi med gatuenheten intressanta erfarenheter från andra kommuner med saltning och sopning av cykelvägnätet. Kanske något att anamma i Västerås?

onsdag, februari 15, 2012

Dubbfritt

Ja, det är såna här mornar som jag ångrar att jag aldrig tog mig tid och skaffade dubbdäck till cykeln i höstas.
Huvudscykelvägnätet var plogat, men hade ändå moddat igen rejält på sina ställen. Andra cykelvägar inte plogade. Finast förstås i city där det är markvärme och barmark.
-Hade du varit kommunalråd i Nordkorea hade du haft markvärme ända fram till dörren, kommenterade mitt cykelsällskap.

Västeråsarna är tipptopp nöjda med tillgången på cykelvägar i sin stad. Detta enligt SCB:s senaste medborgarundersökning.
Läs mer härI dag väntar ett studiebesök på Skallbergets servicehus tillsammans med de rödgröna i äldrenämnden. Och i eftermiddag är det dags för kommunala pensionärsrådet.

torsdag, februari 09, 2012

Nätverkar vidare

Så har jag och de nyvunna bekantskaperna i politikernätverket, för uthållig kommun skiljts åt. Nästa träff blir i slutet av maj. Syftet är att få verktyg för ett politisk ledarskap för att få en hållbar kommun.
Samtidigt deltar Västerås i tre av delprojekten som Energimyndigheten arrangerar i Uthållig kommun: mobility management vid planering, energisnål ombyggnad av miljonprogrammet och energidriven affärsutveckling.
Västerås är en av de 38 kommuner som blivit utvalda att delta.

Har nu landat i Södertälje för att göra min premiär i ett annat nätverk. Socialchefter och ledande politiker i sju jämnstora kommuner i Mellansverige träffas cirka en gång om året för att prata om frågor som rör äldre och funktionshindrade.

Känner mig lite trött och mör efter att ha gått drygt två kilometer från station med rullväskan släpandes i snömodden. Tänkte att det skulle kännas uppfriskande med en promenad... Men som sagt det gjorde det inte.

onsdag, februari 08, 2012

Uthålligt nätverk

Det man slås av när man träffar politiker från Sveriges hela avlånga land, och börjar diskutera problem och möjligheter är hur olika det ser ut. I Hagfors avfolkas kommunen lika snabbt som snön smälter en solig marsdag. I Upplands Väsby och Huddinge hinner man inte bygga i takt med inflyttningen.
I Umeå med alla sina insjöar tycker man det stränga strandskyddet är strunt. I Mälarstaden Västerås tycker jag strandskyddet är helt nödvändigt för att alla ska få ha tillgång till stränderna och att de inte inmutas till privata revir.
Givande är att träffas och bryta sina tankar och funderingar med kloka kamrater. Fast en del vill hellre lyssna på sin egen stämma än att lyssna till andras....

Energimyndigheten arrangerar seminarieserien och politikernätverket Uthållig kommun och starten verkar väldigt lovande för detta som ska vara fram till våren 2014.

tisdag, februari 07, 2012

Betongpark

Betongparken snart på Lögis för alla skejtare! Läs vlt i går.
Hämtat från mejlen:

Bekräftelse på anmälan från Engelbrektsloppet

Carin Lidman
Du är nu anmäld till Kristinaloppet Motion den 2012-02-11