tisdag, september 27, 2011

Två viktiga beslut från dagens äldrenämnd

Kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo driver mötesplats

Vid dagens sammanträde beslutade äldrenämnden om vinnande anbudsgivare för upphandling av mötesplats. Det blir Kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo som från och med 2012-01-01 kommer att driva mötesplatsen.
En anbudsgivare har genom sitt anbud visat intresse av att driva mötesplatsen. Äldrenämnden har för denna upphandling använt sig av en prisupphandling. Upphandlingsprocessen har gjorts i två steg. Steg ett innebar att anbudsgivaren skulle klara samtliga kvalifikationskrav och alla ska-krav på tjänstens utförande. Anbudsgivaren klarade steg ett och gick därmed vidare till steg två som innebar en ekonomisk utvärdering.
Äldrenämndens avtal med Kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo kommer att löpa under fyra år, med möjlighet till två plus två års förlängning.



Förprojektering av särskilt boende för äldre i kvarteret Zethelius
Vid dagens sammanträde beslutade äldrenämnden att starta en förprojektering av särskilt boende för äldre i kvarteret Zethelius.
Förprojekteringen ska resultera i att ritningar, beskrivningar och kostnadsberäkning presenteras för äldrenämnden som underlag för beslut om eventuell projektering och byggstart.
I kvarteret Zethelius finns idag byggnader som innehåller korttidsverksamhet. Tomten är dock tillräckligt stor för att man ska kunna uppföra ytterligare byggnader för lämplig verksamhet.
Förprojekteringen har som inriktning att dels bygga ett särskilt boende med 70-80 lägenheter för målgrupperna personer med demenssjukdom och personer med stort somatiskt omvårdnadsbehov, dels visa vilka möjligheter som finns att skapa nya lokaler för korttidsverksamhet.
Om förprojekteringen mynnar ut i att projektet bör genomföras, så är planeringen att nya lokaler ska kunna stå färdiga senast under fjärde kvartalet 2013.

Roligt på rull

Cykelstäderna Malmö och Köpenhamn!







Förra veckan var vi i tekniska nämnden på en mycket inspirerande resa till cykelstäderna Malmö och Köpenhamn. Vi har en hel del kvar att göra för att nå upp till dessa städers nivå. Men vi är en god bit på väg, fast det är klart i Malmö och Köpenhamn avsätter man betydligt fler miljoner till att utveckla cyklingen mot i Västerås. Men vi rödgröna kämpar på...

Den här veckan blir det mer cykelinspiration. Sveriges kommuner och landsting har förlagt sin årliga cykelkonferens till Västerås som håller på i dag och i morgon.
Själv sitter jag upptagen med äldrenämnden hela dagen. Temaförmiddag med detaljbudget, mål och riktlinjer och på eftermiddagen sammanträde med beslut om förfrågningsunderlag och tilldelning bland annat.
I kväll ska jag dock gå och inleda cykelmiddagen med ett tal. Och i morgon har jag fått ledigt från kommunstyrelsen för att vara med på cykelkonferensen och bland annat höra mer om vilka väger väljer velocipedisten och vänterväghållning för GCM-trafikanter. Kul!

torsdag, september 15, 2011

Trafikantveckan drar igång

Europeiska trafikantveckan i Västerås
Med start i morgon, fredag den 16 september, inleds årets Europeiska trafikantvecka, en vecka som arrangeras i över 1 900 städer i 37 länder. Årets trafikantvecka fokuserar på miljöanpassade alternativ till den fossilbränsledrivna bilen och som slogan har valts ”Alternative mobility”.
I Västerås markeras starten på veckans aktiviteter med att specialdesignade sadelskydd sätts på cyklarna i cykelparkeringar i centrum.
Tid: Fredag den 16 september kl 11.30
Plats: Den nyrenoverade cykelparkeringen i korsningen Erik Hahrs gata/Stora Gatan
Vi berättar mer om alla aktiviteter som inträffar i Västerås under trafikantveckan den 16-22 september.
Vi berättar mer om cykelsatsningarna i Västerås.

Den Europeiska Trafikantveckan är en upplysningskampanj som äger rum 16–22 september varje år. Kampanjen går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt, samt att uppmuntra de europeiska städerna att, på olika sätt, underlätta för invånarna att använda dessa alternativ.



På lördag ska jag tillsammans med Mikael Vilbaste (MP) och Karin Thorborg (V) från tekniska nämnden samt tjänstemän stå på Stora Torget och prata cykel och andra trafikfrågor med västeråsarna.
Måndag morgon deltar vi i morgonutdelning till Västerås cyklister. Kul! Känns lite som valrörelse. :)

tisdag, september 13, 2011

Mera mat






Signild och jag har hunnit med två ytterligare servicehusrestauranger.
I förra veckan var vi på Oxbackens servicehus, där lunchen kostade 65 kronor.
En riktigt god nötskavsgryta med potatis åt jag och Signhild falukorv med potatismos och pepparrotssås. Korv igen alltså. Men gott enligt Signhild.
Vi språkade med en man som var på Oxbacken så gott som dagligen och åt och tyckte att maten där var bra. Några damer undrade dock om det gick för sig att å mer när det var gott. De hade de inte vågat fråga om. Det hör nu till en av Signhilds standardfrågor hon ställer.
Rent på borden, salladsbord med en fem,sex olika skålar och sorter. Restaurangen på Oxbacken drivs av servicehuset själv som drivs av proAros (de har alltså inte lagt ut det på någon annan som jag förstår). Om de jobbade med ekologiskt och närodlat framgick inte.

I dag lunchade vi på Hammarby servicehus där Attendo driver huset och restaurangen.
En dagens fanns: köttfärslimpa, potatis, kokta ärter o morötter och så fanns ett alternativ som var samma för hela veckan: denna vecka kassler och potatisgratäng.
För detta betalade jag som ickepensionär 46 kronor, vilket är priset som restaurangen ska ta ut av boende och andra pensionärer. Servicehusrestauarangerna får ju inte bidrag för att subventionera lönearbetares eller politikers lunch...
Men gratängen smakade gott, mycket grädde i den. Signhild var nöjd med köttfärslimpan. Men salladsbordet var torftigt: en skål med grönsallad blandat med majs och en med rårivna morrötter. Lite kladdigt var det på en del av borden och här såg vi ingen som gick och torkade dem medan vi satt där. Ingen information om de jobbade med ekologiska matvaror.
De boende som inte orkade gå ner i restaurangen fick maten upp till sin lägenhet på bricka, inklusive dryck och kaffe - inga matlådor där.

En dag i äldreomsorgen



I fredags var jag ute och pryade i äldreomsorgen igen. Förmiddagen på Daggrosens ålderdomshem på Önsta/Gryta och eftermiddagen på Karlslunds servicehus.
Bra inblickar i verksamheten. Varför ska det vara så svårt att få till att alla som vill ska få kunna arbeta heltid. Det går ju på vissa boenden, men på andra verkar det inte gå. Ändå är ersättningen den samma.

Mellan pryopassen passade jag på att smaka lunchen på Karlslunds servicehusrestaurang (vilken jag givetvis betalade för). För utomstående kostade den 65 kronor och för det fick jag en smaskig fiskgratäng, tranbärsdryck. Rent o snyggt på borden, trevligt bemötande. Men salladsbordet var tämligen tömt, men så kom jag också 10 minuter innan dagens lunch skulle sluta serveras. På borden stod information från ProAros restaurangenhet där man kunde läsa att målsättningen är att minst 25 procent av livsmedlen ska vara ekologiska. Vad jag har hört är man inte riktigt där än, men en god bit på väg.

torsdag, september 08, 2011

Pryofredag

Pressmeddelande

Carin Lidman (S), ordförande i Äldrenämnden i Västerås besöker under morgondagen (torsdag den 9 september) Daggrosens äldreboende och Karlslunds servicehus för att praktisera under en dag.

- Det är ett gyllene tillfälle att se hur verksamheten fungerar och få prata direkt med de anställda och med de boende på våra äldreboenden, säger Carin Lidman.

Carin Lidman avsätter minst en dag i månaden för att praktisera ute i verksamheten som äldrenämnden ansvarar för. Detta omfattar bland annat hemtjänst, äldreboenden och mötesplatser. Utöver detta besöker hon under lunchtid verksamheten för att prova maten, detta för att skapa sig en bild av hur matupplevelsen inom äldreomsorgen är idag.

- Det är lätt att läsa om hur en verksamhet fungerar på pappret och i handlingar men inget slår den konkreta bild man får av att besöka och verkligen vara del av en verksamhet för en dag, avslutar Carin.



För mer information kontakta:
Carin Lidman (S), ordförande i Äldrenämnden

måndag, september 05, 2011

I dag blev jag intervjuad av SVT:s Tvärsnytt om den nya busstrafiken i Västerås. Det kan ni se här.

I morgon är det dags för Kommunala pensionärsrådet och efter det ska jag medverka på torgscenen i City i en utfrågning tillsammans med Citysamverkans vd om just Citys vidare utveckling som Centrala s-föreningen arrangerar.
En del av utvecklingen är just den nya busstrafiken.

torsdag, september 01, 2011

Äntligen dags för hemsjukvårdsbeslut!

38 minuter kvar till kommunfullmäktige börjar. Sitter och slipar på mitt inlägg om övertagandet av hemsjukvården. I dag är det nämligen dags att ÄNTLIGEN fatta beslut om denna viktiga fråga. I fyra år försökte det borgerliga styrda landstinget komma överens med länets kommuner om detta. Utan att lyckas. Den förra landstingsmajoriteten bjöd med armbågen.
För oss har det tagit 6 månader att komma överens.
Det här är viktigt. Det är viktigt att vi Socialdemokrater kan visa att vi bryr oss om vad som är bäst för medborgarna mer än att se till vad som råkar skötas av kommun och av landsting.

Har också fått en interpellation av kristdemokraterna om vad vi gör för att förbättra säkerheten på våra cykelvägar. Alltid kul att prata cykel.
Här nedan kan ni läsa mitt svar:

Svar på interpellation från Kristdemokraterna angående cykelsäkerhet, kommunfullmäktige 2011-09-01

Kristdemokraterna i Västerås, har ställt en fråga om trafiksäkerhet för cyklister i en interpellation till mig.

Frågan lyder: På vilket sätt arbetar Västerås stad med att höja trafiksäkerheten för Västerås stads cyklister och då särskilt ur ett barnperspektiv?

Jag vill börja med att tacka Kristdemokraterna som lyfter fram denna, även för oss och mig viktiga fråga. Jag önskar nu besvara frågan genom att redogöra för hur Tekniska nämndes arbete med dessa frågor ser ut.

Tekniska nämnden jobbar aktivt för att göra Västerås till en ännu attraktivare cykelstad. Där ingår bland annat att höja trafiksäkerheten för cyklister.

Den 12 april 2011 beslutade nämnden om en handlingsplan och åtgärdsförslag för hur Västerås ska bli cykelstaden nr 1 i Sverige senast 2014.

I handlingsplanen finns bland annat aktiviteter för att åtgärda felande länkar i cykelvägnätet och förbättra belysning samt vinterväghållning. Det är aktiviteter som leder till ökad trafiksäkerhet.

Tekniska nämnden beslutade också den 17 maj 2011 om en handlingsplan för passager på huvudvägnätet. Det är prioriterade åtgärder eftersom det är på sådana passager risken för olyckor är som störst för gående och cyklister.

Med beaktande av barnperspektivet beslutades på samma möte även om en särskild handlingsplan för passager i närheten av förskolor, skolor och äldreboende. Åtgärder där många barn rör sig är särskilt motiverade.

2011 planeras för åtgärdande av passager i korsningen Östra Ringvägen/Östermalmsgatan.

I samband med införandet av nytt hastighetssystem i Västerås beslutades också om ett antal passager för att höja trafiksäkerheten för gående och cyklister.

Där kan bland annat nämnas genomförda åtgärder för busskuddar på Narvavägen och Österleden samt förhöjda passager på Rönnbyvägen och Skerikesvägen.

Trafikverket är väghållare för passagen på Stockholmsvägen vid Lista. Tekniska nämndens stab och Trafikverket har en gemensam syn att passagen lämpligast åtgärdas i samband med att ny cirkulationsplats anläggs för planerad korsning med den nya vägen till Gäddeholm.

Cirkulationsplatsen kommer då att sänka hastigheten vid passagen vilket avsevärt ökar trafiksäkerheten.

Gång- och cykelvägen längs Norrleden som idag är förhöjd med kantstensstöd på bron över Svartådalen har inte åtgärdats då passager över huvudvägnätet på olika platser i Västerås bedömts som trafikfarligare och därmed i nuläget viktigare att åtgärda.

Efter denna redogörelse vill jag avsluta med att säga att vi kommer fortsätta lägga stor vikt på trafiksäkerhetsfrågor i nämnden med särskild fokus på cyklister och fotgängare.

Barnperspektivet ska beaktas i alla frågor som vi fattar beslut i, inte minst när det gäller trafiksäkerhet.

Här ser jag fram emot fortsatt bra samarbete med Kristdemokraterna och övriga partier. Därmed anser jag att interpellationen är besvarad.
Västerås 2011-08-31

CARIN LIDMAN
Ordförande (S) för Tekniska nämnden