tisdag, augusti 30, 2011

God middag?



Har tillsammans med min vice ordförande i äldrenämnden Signild, inlett en avsmakningsturné i stan. Vi ska runt och proväta på stans alla servicehusrestauranger, ca 10 stycken.
Vi började i går med Herrgärdet. Nedan följer rapporten:

2011-08-29
Herrgärdets servicehusrestaurang
Varmkorv, potatismos, gurkmajonäs
Pasta med ost och skinksås.
Några alternativ à la carte.

Potatismoset gott, hemlagat, bra smak på gurkmajonäs, korven lite smaklös.
Pastan al dente, såsen fyllig men ordinär smak.
Grönsaksbuffé ok, isbergssalladen dock lite vattnig

Rentorkat på borden och vid salladsbuffén. Trevligt bemötande.
Gästerna vi talade med var nöjda med maten. Någon tyckte att det serverades korv för ofta och en annan fisk för sällan. När det blev ny utförare för en tid sedan för restaurangen, blev maten sämre, men på senare tid hade det blivit något bättre igen. Men några tyckte att det var sämre variation på maten nu.
Pappersasietter till salladen.

Herrgärdet lagar ca 120 portioner. Levererar mat till en skola.

46 kronor kostar lunchen utan tillbehör för äldre (samma som låda).
49 för utomstående, utan tillbehör, 58 med sallad, kaffe.


Försöker hinna med alla "att göra lappar" som ligger och dräller på skrivbordet under eftermiddagen. Går väl så där. Ska dessutom passa på att gå och träna på gymet innan det är dags för kvällens styrelsemöte på Malmabergs s-förening.

fredag, augusti 26, 2011

Viktiga möten på Malmaberg

Hade en mycket bra pryoförmiddag på Malmabergs mötesplats idag. Där fick jag verkligen se hur viktiga mötesplatsen är i många äldres vardag. Många äldre som annars skulle sitta ensamma i sina lägenheter.
- Jag tackar gud för att det här finns. Vore det inte för mötesplatsen skulle jag nog ha supit ihjäl mig när min fru gick bort, sa en man.

Social gemenskap behöver alla för att må bra. Att mötesplatserna gör att det skapas är tydligt på Malmaberg. Detta är verkligen en förebyggande verksamhet. Viktigast är att känna att man har del i ett socialt sammanhang. Men viktigt är också aktiviteter för att hålla sig igång som stavgång, Qigong, styrketräning, boule mm mm

Nu iväg till Västmanlands kommuner och landsting och sociala beredningen.

söndag, augusti 21, 2011

Finsk inspiration

Oj oj oj. Nu har äldrenämnden varit i Helsingfors. De där politikerna gör inget annat än att roa sig på skattebetalarnas bekostnad. Eller inte...
Nog för att vi hade trevligt också. Men mest handlade det om att få nya kunskaper, inspiration, nya erfarenheter och intryck.

Något av det jag tog med mig från Helsingfors äldreomsorg:

- Motionsavtal i hemvården. Varje brukare får efter utredning sluta ett rehabiliteringsavtal. Där framgår tydligt vad man ska göra själv för att hålla sig frisk och också träna upp sina förmågor. Hemvården (hemtjänstpersonalen) instrueras vad de ska göra- och inte göra. Det gäller att motivera brukaren att själv göra så mycket som möjligt för att hålla sina förmågor i behåll. Undersköterskan ska finnas som ett stöd och coach. Detta synsätt skulle jag vilja se i Västerås hemtjänst.

- Teknik. Finland har kommit längre när det gäller att använda teknik för äldre. Bland annat fick vi se ett golv som känner av när någon ramlar, eller tappar kryckkäpparna eller kliver ur sängen. På så vis kan personalen snabbt vara på plats och fallolyckor kan förhindras.
En annan variant var en dyna som läggs under madrassen som känner av andning, rörelse, hjärtrytm.Detta skulle kunna vara ett alternativ för alla som har tillsyn flera gånger per natt av hemtjänsten.

Något som var märkbart och kom igen var hela tiden den uttalade ambitionen att fler skulle kunna bo hemma längre. Ett uttryck som användes var aggressiv träning (!). Kanske något typiskt finskt?
Nästan 50 procent av alla hushåll i Helsingfors är ensamhushåll. Mycket. Och en utmaning.

Hemsjukvård och hemtjänst är integrerade, läkare är knutna till hemvården. Riktigt så långt kommer vi inte när kommunerna får ta över hemsjukvården. Men en bra bit på väg. 1 september ska kommunfullmäktige fatta beslut.

Helgen har ägnats åt att fylla frysen och matkällaren med svamp, saft, mos och sylt.
Nu ska vi nog klara oss om det blir nödår. :)

onsdag, augusti 17, 2011

Cykel-p-problem

Varför är cykelställ alltid så trånga! När man ska låsa sin bil är det minsann ingen risk man fastnar med sin kånkenryggsäck i bilen bbredvid, men när man ska krångla sig ner och låsa fast cykelhjulet i stället framför och helst också sin cykelhjälm är det ett cirkusnummer att ta sig ner och upp.
Och ändå tar ju cykelparkeringar mycket mindreplats än bilparkeringar. Kan man då inte ge oss cyklister en decimeter till per person!

tisdag, augusti 16, 2011

Laglig graffiti

Ska Västerås ha en laglig vägg för graffitikonstnärer att måla på?
Det är ett ämne som brukar väcka känslor. I dag ska frågan ventileras på ett seminarium för politiker och tjänstemän.
Västerås har tidigare intagit en hård hållning. I Stockholm råder nolltolerans men nu vill Socialdemokraterna där ompröva det och införa lagliga grafittiväggar i huvudstaden.

Motståndarnas argument mot lagliga grafittiväggar är att det för med sig att klottret - skadegörelsen ökar.

Man kan dock konstatera att denna konstform tystas ner. Är det riktigt?

torsdag, augusti 11, 2011

Tillbaka till stan igen

Efter en lång ledighet från bloggandet är det nu dags att ta tag i det igen.
Har ägnat sommaren åt en Södra Norrlands resa. Bilder från ett intressant inslag i Umeå publiceras senare på bloggen.
Annars mest målning, bärplockning, bad, lite kajakpaddling och romanläsning.
Härligt att få byta ut de kommunala handlingarna mot andra litterära uttryck
som "Det gröna huset" av Mario Vargas Llosa, "Kvinnorna på 10:e våningen" av Karin Abrahamsson, "Boktjuven" avMarkus Zusak (definieras tyvärr som ungdomsbok vilket nog gör att många vuxna väljer bort denna gripande skildring av en några tyska kvarter utanför Munchen under 2:a världskriget) Novellsamlingen "Pappersväggar" av John Ajvide Lindqvist.

I början av augusti intervjuade radion mig om övertagandet av Hemsjukvården.
Det kan ni höra/läsa här.

Beslutet fattas formellt i september av kommunfullmäktige men i sak är det klart. Alla länets kommunstyrelseordförande har kommit överens med landstinget och att hemsjukvården ska föras över till kommunerna. Detta gör att vården av våra äldre blir mer sammanhållen när en har ansvar för den. Därmed blir det lättare för de som behöver vård att få kontakt med den.

Under sommaren har jag varit med på flera debattartiklar i vlt, men just nu hittar jag bara en av dem på nätet kort debattinlägg om godare mat i vlt i juli.