torsdag, april 28, 2011

Alla på bussen

Kollektivtrafik väcker känslor. Särskilt när det handlar om att flytta busshållplatser.
I tisdags medverkade jag på Smartkollmöte i Tillberga, I går var det möte i Björksta bygdegård, i kväll på Wenströmskas aula vid Vallby och nästa vecka sista mötet på stadsbiblioteket i Centrum. Det mest välbesökta hittills har varit i Björksta.

Har en stark lobbyist hemma vid köksbordet som muttrar väldigt över att linje 14 inte finns med i förslaget till kollektivtrafik.
Roade mig med att mäta avståndet och kom fram till att vi får 100 meter längre till närmaste busshållplats enligt förslaget.
Vi kommer ha 400 m till den närmaste, 700 meter till näst närmaste och ca 1 km till den med bäst turtäthet. Det är lika långt vi måste gå i dag också om vi vill åka buss efter klockan 18.30 alla dagar och före klockan 12 på söndagar.
Enligt förslaget kommer vi istället ha 400 meter till närmaste helg- kvälls- och nattbuss...

Jag är uppväxt i en av Stockholms förorter. Med en fantastiskt kollektivtrafik. När man skulle någonstans tog man tunnelbanan, pendeltåget eller bussen. Den gick alltid. Och tidtabellen behövde man aldrig titta på. Däremot hade jag 1 km till tunnelbanan, 1,5 km till pendeltågsstationen och ca 700 meter till närmsta busshållplats. För det mesta valde jag pendeltåget, trots avståndet till stationen eftersom det gick snabbast in till stan. Att det var 1,5 km till hållplatsen var inget jag funderade på. Det bara var så.

I Västerås har vi en fantastisk närhet till busshållplatserna. Däremot har vi en busstrafik som är mycket begränsad på helger och kvällar. Och busslinjer som tar lång tid på sig från punkt a till punkt b. Och olika bussar som går på dagen som på kvällen. När jag flyttade till Västerås tyckte jag systemet var konstigt och krångligt och det tog lång tid för mig att lära mig det. Jag är övertygad om att det kan bli bättre och enklare så att fler lockas att ta bussen till jobbet, fritidssysselsättningen, eller studierna.

torsdag, april 14, 2011

Groddjur o Södergården

I dammen på Djäkneberget kokar det nu av groddjur. Fascinerande att se. Har lärt mig skilja på groda och padda och större och mindre salamander.
Efter det tog jag en sväng förbi torget för att inhandla lite blomster och bytte några ord med torghandlarna. Skrymmande containrar för Gå-city projektet skymmer sikten för eventuella kunder. Höll med om synpunkten.

I går hade jag en heldag på Södergården. Ledningen hade lagt upp ett digert program åt mig, fick vara ett par timmar på en ålderdomshemsavdelning, sedan till gruppboenden, provsmaka lunchen från köket, följa med på planeringsmöten, se sjukgymnasten och arbetsterapeuten i aktion och avsluta hos trivselvärden.
Det var ett och ett halvt år sedan jag var på Södergården sist. Då hade jag en hel del kritik mot hur Attendo levde upp till vad de utlovat i sitt anbud. Bland annat när det gällde maten.
Några trerättersmiddagar var det inte tal om nu, däremot alltid dessert på helgen. Och den panerade fisken, potatisen och remoladsåsen smakade gott. Ledningen erkände att det har varit problem och boende har inte heller varit helt nöjda med maten, fast nu tyckte de att det hade det blivit bättre sen den nya kocken kommit på plats.

De anställda gör ett bra jobb och ledningens ambitioner går det inte att ta miste på.
Till skillnad mot när jag var där, finns där nu två chefer, som delat upp verksamheten mellan sig, vilket jag tror var helt nödvändigt om man ska kunna vara en chef som är närvarande ute i verksamheten.

Men återigen slås jag av att hur ska man lyckas locka människor att arbeta inom äldreomsorgen med de anställningsvillkor som erbjuds.
Många deltider, arbete varannan helg, delade turer och alltid känna att jag skulle kunna göra lite mer om vi var någon mer.
Överallt vart jag kommer får jag höra: det är för lite personal.

Jag tycker att den där Anders Borg också skulle behöva ut och prya i äldreomsorgen så kanske det gick upp för honom att det finns viktigare prioriteringar än ännu ett jobbskatteavdrag.

måndag, april 11, 2011

Veckoscheman

En ny späckad vecka inledd.
Måndag: kommunalrådsberedning, och möte med finska samrådsgruppen
Tisdag: Äldrenämndens arbetsutskott, workshop om smartkoll och teknisk nämnd
Onsdag: Heldags-pryo på Södergården som ska delas mellan ålderdomshemsdelen och gruppboendet. Efter det medverka på Demensföreningens möte på Bäckby och sedan på Malmabergs s-förenings möte om Smartkoll på Skiljebo. Alla välkomna!
Torsdag: Komma i kapp, Kvällsmöte om Smartkoll i Viksängsskolans matsal.Alla välkomna!
Fredag: Ordförandeberedning med socialnämnddirektören, Meverka på PRO samorganisationens årsmöte på Råby, träff med länsbänken (?) och sen har jag och några 100 till en dejt med en av världens bästa Håkan. Dvs Håkan Hellström.

fredag, april 08, 2011

Veckorapport

Veckans energikick: årets första springtur, även om den var kort.
Veckans intressantaste nämndhandling: rapport om Disa-projektet (implementering av nationella demensriktlinjerna i Västmanland)
Veckans blåmärke: på höger ben (efter måndagens omkullcykling)
Veckans gladaste: Riksdagsledamoten Anna Wallén på social beredeningens presidiekonferens. (Tågen gick i morse)
Veckans mest upprörda: Deltagare på Bäckby s-förenings öppna möte om Smartkoll.
Veckans roligaste möte: Kommunala Pensionärsrådet
Veckans längsta möte: Kommunfullmäktige
Veckans mediahändelse: Helsida med Carin Lidman på Vlt:s senioren-sidan.

Dagens Håkan Hellström:

En vecka kvar till Håkan är i Västerås!

måndag, april 04, 2011

Sandsladd

Vlt skriver i dag om den nya given att ta upp sanden tidigare på huvudcykelstråken. Ett så kallat långedrag. Toppen!
Tyvärr var det dock inte sopat där jag gjorde en tvärnit i morse för att inte krocka med en promenerande man. Plötsligt låg jag framför fötterna på honom.
Aj. Inget brutet och jag tackade min vana att jag alltid har vantar på mig.
(Ja, självklart hade jag också hjälm på mig!)
Nu lyckades jag klara mig undan med ett skrubbsår på knät och lite öm i högerarmen.
Så kan det gå när man är för ivrig...
-Det är inte speedway, det här, kommenterade mannen samtidigt som han hjälpte mig upp med cykeln.

---

I dag en dag full med kommunalrådsberedning och fullmäktigegrupp. Har inlett veckan med att gå och säga hej och presentera mig för Attendos verksamhetschefer som idag är i stadshuset och går igenom måluppfyllelsen tillsammans med staben. I förra veckan gjorde jag samma sak till proAros verksamhetschefer. Samtidigt passar jag på att vädja till dem att ta emot mig när jag vill komma ut på "pryo".
Södergården som drivs av Attendo har redan hörsammat. Ska dit nästa vecka.
Toppen tycker jag, eftersom jag hade en del synpunkter efter jag var där förra gången för ett och ett halvt år sedan. Ska bli intressant och se hur det är där nu.

fredag, april 01, 2011

På resande fot


Visst är vi fina. Här poserar jag tillsammans med Västerås stads transportrådgivare och utvecklingsstrateg (damerna) och herrarna från M&Q som gör enkätundersökningen åt kommunen.

Nu är det dags för Västerås att göra en stor resvaneundersökning. Det var 10 år sedan sist. 6000 västeråsare kommer under två veckor få enkäten utdelad till sig hemma vid dörren av Gideonsbergs IF.
Resultatet blir ett viktigt underlag i den framtida planeringen av Västerås framtida transportsystem. Den som vill kan också kunna fylla i enkäten på hemsidan.
Vlt och p4 Västmanland kom till pressträffen.

Efter det blev jag intervjuad av Vlt till Seniorsidan.
Reporten sa flera gånger att hon tyckte det var roligt med en så UNG ordförande för Äldrenämnden.
- Jag är inte SÅ ung. Jag är ändå 44 år, sa jag.
- Men det är väl ungt. Tyckte reporten.
OK då tänkte jag.

I eftermiddag ska en 25-åring uppvaktas: Vallby servicehus.
I onsdags uppvaktade jag en 100-åring. Och två budgetsammanträden har klarats av i mina resepektive nämnder under veckan.
Och i helgen är det ledigt. Tack och lov.