tisdag, februari 22, 2011

Paltbröd och politik

Ännu en lång dag i kommunala världen inte riktigt avslutad. Började dagen 8.30 med temaförmiddag med äldrenämnden. Dagen till ära var i på Herrgärdets servicehus. Servicehuset är ett av Västerås populäraste, fina lokaler och trevlig mötesplats med snacksaliga undulater. Förmiddagen avslutades med dagens lunch från Servicehusrestaurangen. Den gjorde mig ganska så betänksam, för varken prinskorven, spenaten eller paltbrödet smakade nånting. Nyligen har proAros "skolrestauranger" tagit över köken från Sodexho. Men något verkar fattas. Jag har ätit maten från skolrestaurangerna - på skolor ska tilläggas. Det smakade bra. Det gjorde inte det här. I kommande beställning behöver kraven skärpas. Våra äldre är värda ett matlyft.

Eftermiddagen ägnades åt sammanträde med äldrenämnden. Vi tog ett viktigt beslut om att införa hemrehabiliteringsteam från 1 september. Det kommer göra rehabiliteringen mer effektiv. Bättre för de äldre först och främst och bättre användning av resurserna. Äldrenämnden beslutade också om upphandling av Pilfinksgården. Kommunala proAros vann i tuff konkurrens mot bland andra Attendo och Cosmo. De tre uppfyllde kraven men den egna utföraren hade lagt lägst pris. Nu är det upp till bevis att leva upp till de höga kraven äldrenämnden ställt i förfrågningsunderlaget.

På kvällen hade vi rödgrönt gruppmöte med tekniska nämnden. Smartkoll, betongpark och budget avhandlades.
En toppendag helt enkelt med de två superbästa nämndgrupperna i stan. :)

Efter cykelturen hem i kylan, väntade en stund vid datorn för att skissa på ett förord till äldrenämndens verksamhetsberättelse och den här bloggen. I rummet bredvid läser tonåringen Selma Lagerlöf så ögona glöder. Fint att de gamla klassikerna håller än i svenskaundervisningen.

torsdag, februari 17, 2011

Strålande tider

Igår pratade jag i radion om julbelysning.
Kolla länken.

Annars har dagen gått åt till att åtgärda alla små och stora saker som medborgarna ringer om: busshållplatser utan väggar, snöröjning, belysning, servicen på servicehus, korttidsplatser, dagrehab, busslinjer.
Nu dags för dotterns simskola (ska passa på att ta några längder själv i bassängen - så kallat rådsrehab).
Sen blir det myspys med årsmötesförhandlingar med Malmabergs s-förening på Skiljebogården. Hoppas på att få nytt förtroende som föreningens fanbärare.

tisdag, februari 15, 2011

Busskoll

Överläggningar om Smartkoll i dag i Tekniska nämnden.
Laddar upp genom att bli intervjuad om en busslinje till Erikslund på radion.

måndag, februari 14, 2011

Västerås - ett snöröjt föredöme

Västerås framhålls som ett föredöme inom snöröjningen på andra sidan länsgränsen.

Så här skriver tidningen Folket:
Flera läsare hörde under gårdagsförmiddagen av sig till Folket med synpunkter på snöröjningen, och grannstäderna Strängnäs och Västerås lyftes fram som goda exempel. Där var vägarna i gott skick redan igår morse, menade man.

I morgon är det teknisk nämnd hela dagen. Utbildning på förmiddagen och sammanträde på eftermiddagen. Misstänker att den längsta punkten blir överläggningsärendet om Smartkoll. Själv är jag övertygad om att detta är ett smart och vinnande koncept för att lyfta kollektivtrafiken i Västerås. Förstår inte att det redan inte är infört i en så stor stad som Västerås.
Onsdag: busstur med äldrenämnden och kommunstyrelse, torsdag: ordförandeberedning och årsmöte i Malmabergs s-förening, fredag planering med finska styrgruppen och studiebesök på ålderdomshemmet Tujagården.

fredag, februari 11, 2011

Trafikmöjligheter

Det har snöat oavbrutet i typ ett dygn.
Fick nyss ett samtal:
- Cykelvägarna på Bjurhovda är inte plogade.

De var inte plogade från Haga/Malmaberg heller i morse. Då sa jag många fula saker som man inte ska säga. Hoppas de är plogade nu när det snart är dags att cykla hem. Men risken är väl att plogchaufförerna ska ha sin dygnsvila så de inte har hunnit ploga undan det sista snöuschlet.

---
Har varit på utbildningsdag i VKL:s regi om nya kollektivtrafiklagen och kollektivtrafikmyndigheten. Intressant. Det viktigaste är att vi nu alla tillsammans, kommuner och landstinget, tar chansen och utvecklar en myndighet som har muskler att driva kollektivtrafiken framåt och satsar på den. Det måste bli ett slut på pendlare på perronger som förgäves väntar på tåg som inte kommer.

Trist är den misstro som finns hos vissa företrädare. Misstro mot andra kommuner och misstro mot landstingets goda vilja. Nu har jag ju jobbat på landstinget och är väl insatt i de intentionerna om kollektivtrafiken som i alla fall mitt partis företrädare har haft under den tid jag varit där. Därför behöver jag inte vara misstänksam. Förutom att göra livet lättare för de regionala pendlarna är det viktigt att varje kommuns kollektivtrafik utvecklas efter dens behov. I Västerås behöver vi göra en rejäl satsning för att få upp utbudet och antalet resande. Det tänker vi bevaka.

torsdag, februari 10, 2011

Betongpark

Snön vräker ner. 20 centimeter skulle det visst komma i dag. Ser miljonerna rulla ut på gatorna. Men hur mycket man än snöröjer så blir folk ändå aldrig nöjda. Man kan ju undra om det skulle bli nån skillnad om man inte snöröjde alls? Ja på klagomålen alltså... På framkomligheten skulle det ju bli det i alla fall.

Men det var inte det jag tänkte skriva om utan om att det är klart att Västerås som är Sveriges femte största stad, och ska vara "Staden utan gränser" ska ha en betongpark!till och med Avesta har ju en. Och Linköping. Och Malmö.
Det är klart att vi ska ha något för ungdomar, unga vuxna, för spontanidrott i tiden, som motvikt till barnfattigdom och övervikt. Något för alla dem som är kvar i stan hela sommaren. Det är klart att vi ska ha en betongpark. Vi har hittat platsen där vi vill att den ska ligga. En plats som ingen annan vill ha. Nu återstår bara den lilla detaljen om att skaka fram pengarna i investeringsbudgeten...

fredag, februari 04, 2011

Mycket

Något för Västerås?

Veckan har bestått av väldigt mycket nya kollektivtrafikmyndigheten och en hel del samtal om äldreomsorgen. Och ännu mer allmänpolitiska överläggningar.
Som vanligt väldigt hektiskt och jag känner att den här bloggen är något som jag inte har hunnit med. Lovar inte bättring även om jag skulle vilja.