torsdag, januari 20, 2011

Mediafokus på snöröjningsnota och nya busslinjer

Snörjöjningen fortsätter vara ett hett ämnne.
Intervjuades av radion i går. Hittas här.
Vlt uppmärksammade slutnotan på snöröjningen igår. Då jag också intervjuades. Det hittar ni här.

Fast mer spännande tycker jag den nya stora satsningen på lokaltrafiken är. Ett reportage från vlt om det hittar ni här.

tisdag, januari 18, 2011

Snöröjning och busstrafik

Snöröjning fortsätter att vara ett hett ämne. Senast i morgonens nyhetssändning på P4 Västmanland där jag citeras.

Var dag i vlt finns också flera insändare om snöröjningen. Visst, det är isigt och skrovligt, men man ska komma ihåg att vi har haft den värsta december på 100 år. Det är inte vanligt med sådana extrema vintrar vi har haft de två senaste. Att sedan vägsaltet tar slut i hela norra Europa är också svårt för kommunen att planera för.

Men det finns saker som kan göras, har gjorts och visar resultat. Som vanligt tog jag cykeln idag till Stadshuset. En tur på ca 3,5 km. Och på snö- och isfria cykelvägar! Vad beror det på? Jo att vi här i Västerås, tack vare de rödgröna styret har beslut om att cykelvägarna ska prioriteras och plogas tidigt. Det gör att snön och isen nu har kunnat smälta undan,när det varit blidväder ett par dagar. Vittnesmål från den i storleksmått liknande staden Örebro säger att förhållandena där inte är lika gynnsamma. Där ligger isen tjock på cykelvägarna trots en halv veckas plusgrader och regn...
Politik gör skillnad. Även på is eller inte på cykelbanan.

Var på ett väldigt intressant seminarium i går om Smartkoll, en satsning på ett bättre utbud för kollektivtrafiken i Västerås. Det handlar om en jättesatsning, Västerås lägger idag förhållandevis lite pengar på kollektivtrafiken jämfört med andra liknande kommuner och vi har också ett kollektivtrafikutbud och antal resande därefter. Där ligger många kommuner före oss. Både Helsingborg, Jönköping och Örebro har ett bättre utbud och flera resande. Vill vi ha en bättre kollektivtrafik och fler som reser med den krävs mer pengar. Mycket mer. Så är det.

Nu är det dags för en heldag med tekniska nämnden. Utbildning på förmiddagen och sammanträde på eftermiddagen.

torsdag, januari 13, 2011

Dilemman

Senaste tiden har det varit en del artiklar i vlt med anledning av Socialstyrelsens anmärkningar på två demensboenden i Västerås. Med anledning av det håller nu äldrenämndens tjänstemän på att se över bemanning nattetid och att ledningen fungerar även på natten på alla demensboenden.

Att bemanningen är låg, och att ekonomin är för knapp får jag ofta höra när jag är ute och besöker stadens äldreboenden och hemtjänstkretsar. Det ligger väl i sakens natur att framföra det till äldrenämndens representant, men visst tycker jag det är bekymmersamt och svårt. Träffade en man i dag som berättade att på det boende han och hans maka bodde tidigare i en annan kommun, hade personalen mer tid till att både gå ut och promenera och prata. "Varför är det inte så här där jag bor i Västerås nu?" undrade han.
Ja, varför är det inte så? Ger vi för lite pengar till äldreomsorgen i Västerås. Och om vi ska ge den mer, var ska vi ta dem ifrån? Snöröjning? Skolan? Badhusen? Eller höja skatten? Visst vore det enklare om vi hade haft en annan regering som förstod att det är bättre att ge kommunerna mer pengar än att sänka skatten för de som redan har det bra.

måndag, januari 10, 2011

Måndag igen

Måndag igen och alla helger är över. Ägnade hela gårdagen åt att läsa in handlingar inför morgondagens arbetsutskott i tekniskan nämnden och äldrenämnden, dagens kommunalrådsberedning och mitt första samtrafikmöte, där jag föreslås bli vice ordförande. I dag sker konstituerandet på landstinget, i möteslokalen bredvid mitt gamla kontor.

Mest har julledigheten handlat om skidåkning, skottning och matlagning åt en ungskock, fast en del läsande blev det också: Salutogent ledarskap, Framgångsfaktor i äldreomsorgen och Anders Lifs senaste bok om Västerås. Konstaterar att julklappsböckerna ligger kvar orörda. Skulle behöva en jul - utan snö - för att hinna med dem också...