torsdag, december 23, 2010

Till västeråsarna från Västerås stad



Det är inte var dag vi inviger en rulltrappa här i stan
Men nu är det dags så här dan före dopparedan.

Under ett år har gamla och unga upptill Oxbacken fått streta
att rulltrapporna här återinvigs är efterlängtat ska ni veta.
Och inte bara nya och fina rulltrappor vi fått
Utan också en uppfräschad tunnel som står emot både snö och vått
En bra passage under Ringvägen här vid Oxbackens slut
är viktigt för tillgänglighet och trygghet när folket ska ut
2000 personer går förbi här varje dag

Den gamla rulltrappan från 73 hade blivit ålderssvag
Förra hösten la den av för gott
Då hade den 56000 mil och 14 varv runt jorden nått.
En rulltrappa lever i snitt i 25 år
Att denna trappa hade gått på övertid ni då förstår.
36 år gammal led den av många krämpor och fel
och allt svårare blev det att hitta rätt reservdel.
Trapporna fick lov att för gott stå stilla
För att ingen här skulle göra sig illa.

Men att köpa och bygga rulltrappor är inte lätt
Hänsyn ska tas till lutning, längd och tekniskt sätt.
Därför har rulltrapporna fått byggas på platsen här
av särskilt hitresta specialister.

Men det är inte bara rulltrapporna som blivit fina
Nej även tunneln har blivit så fin så man kan grina.
Markeringarna i trapporna har blivit bättre för synsvaga.

Jag vill tacka alla dem som har sett till att laga
att vi har fått en tunnel som är nu mer slott än skjul
och de som har jobbat med att få rulltrapporna klara till jul.

Och fastän det är så fint är det ändå inte allt klart
Tunneln ska få mer ljus – är det inte underbart.
Här ska kännas tryggt och säkert att gå om kvällen
När man ska hem till Oxbacken, ner på stan, eller andra ställen.

Hela kalaset: tunnel och trappor, har kostat sex miljoner kronor
Det är en investering som jag hoppas västeråsarna ska vara till glädje stor
under en väldigt lång tid framöver
Och nu jag en sax behöver
När jag ska klippa bandet och rulltrapporna inviga
Sen är det fritt fram för alla att dem bestiga
Men först ska jag åka – det blir kul
Och med detta vill jag önska alla Västeråsare en riktigt God JUL!


Julklappsrim uppläst vid invigningen av de nya rulltrapporna 23 december.

Och radions inslag hittar ni här.

onsdag, december 22, 2010

Rulltrappsklapp

I morgon klockan 11 inviger jag de nya rulltrapporna vid Oxbacken, med julklappsrim!

På julklappar måste man rimma, så är jag uppfostrad, och de nya rulltrapporna är stadens julklapp till västeråsarna.

tisdag, december 21, 2010

Sista mötet

Har haft årets sista möte. Pust. Nu har jag två rena dagar att skriva saker som jag inte hunnit skriva och sortera papper som jag inte har hunnit sortera. Fast jag ska också hinna med att hälsa på en sväng på landstinget och på torsdag ska jag invigningstala vid den nya fina rulltrappan vid Oxbacken.

Och nu funderar jag på om jag ska våga mig ut i skidspåret en sväng i månskenet...

torsdag, december 16, 2010

Det vita rödgröna Västerås



Nu ska huvudgång- och cykelstråken i Västerås plogas vid 2-5 cm snö, istället för tidigare 3-5 cm. Det beslutade Tekniska nämmnden idag. En centimeter kanske inte låter så mycket men för den som ska cykla eller promenera i snön gör det stor skillnad. Fast alliansen ville inte ha någon förbättrad snöröjning, inte just nu, tidigast om två år, när det är dags för den nya beställningen. En moderat kallade vårt beslut för panikåtgärd för att vi börjar genomdriva vår politik redan en och en halv månad efter mandatskiftet. Jag kallar det handlingskraft.
Förutom det beslutade vi i dag om budgeten för 2011 som bland annat innehåller en extra femmiljoners satsning på bättre och tryggare gång- och cykelvägar och flera andra gång- och cykelvägsinvesteringar. Ja där finns också andra investeringar: färdigställandet av Gå-city fortsätter, några nya rondeller ska byggas och natur- och kulturmiljöplanen ska påbörjas. Bland annat. Dessutom beslutade vi att ge staben i uppdrag, på initiativ av de rödgröna, att undersöka möjligheterna att göra Lögarängen till en officiell kommunal badplats, samt att integrera båttrafiken med den övriga kollektivtrafiken med start 2012.

Förverkligandet av det rödgröna Västerås har börjat. Fast just nu ser det mer vitt än rödgrönt ut när man tittar ut genom fönstret.

---



Här är min julklapp till mig själv! När får vi se dem på Cityfestivalen i Västerås? ;)

onsdag, december 15, 2010

Lättare få hemtjänst

Det ska vara enkelt att få hjälp när man behöver det när man blir äldre. Därför gav äldrenämnden igår, efter ett initiativ från oss rödgröna, tjänstemännen i uppdrag att utreda hemtjänst utan biståndsprövning. Det betyder att är man exempelvis över 75 och känner att städning, handling etc är för tungt, ska det räcka att ringa ett enkelt samtal för att få hemtjänst och hjälp med detta.

Detta finns redan i en rad andra kommuner. Och snart kanske även i Västerås.

Tvärsnytt intervjuade mig i måndags. Också om äldreomsorgen. I går sändes ett reportage om den besvärliga vikariesituationen inom kommunens verksamheter. Intervjun med mig var dock inte med. Kanske sa jag inte tillräckligt spektakulära saker, eller så kommer inslaget vid ett senare tillfälle.

I dag ska jag stå och hålla grytan kokande vid Frälsis på Sigmatorget i en och en halvtimma. Sen väntar kommunfullmäktigeutbildning och ärtsopekok. Och imorgon är det dags för årets sista möte med Tekniska nämnden.
Bland annat står Västerås Cykelstaden nummer 1 på dagordningen. Då finns en del kvar att göra. En av dem är den skruttiga biten efter Stora Gatan, från Röda Torget fram till Kopparbergsvägen. Men det ligger i investeringsplanen för nästa år. Toppen!

---

I övrigt längtar jag ganska så mycket efter att få lite julledigt och få fara fram i skidspåren, både på Rönnby i Västerås och bland de susande vindkraftverken i Bergslagen. Och att få tid att läsa hela den växande bokhögen.

torsdag, december 09, 2010

Rehab o Råby


Besök på Zethelius rehabcenter.

Kommunalrådandet fick anstå en stund i går när sjuk sjuåring kallade på uppmärksamhet. Men idag fick jag avlösning i vabandet och kunde bege mig på det inplanerade studiebesöket på Zethelius rehabiliteringscenter på Bäckby, mer känt som Bryggan, Bojen och Fyren, tillsammans med Smajl Sabani (S), Signild Mörlin (MP), Carola Nordmark Persson (S) och Per Inge Ahlbäck (S) från äldrenämnden.
De flesta av platserna på Bryggan och Bojen, ett 40-tal, bekostas gemensamt av kommunen och landstinget och är till för äldre som behöver rehabilitering efter att ha varit på lasarettet när de har brutit sig eller fått en stroke. Men somliga kommer också direkt hemifrån efter remiss från sin familjeläkare.
Bryggan o Bojen är verkligen en uppskattad verksamhet av både patienter och anhöriga. Där får man intensiv träning för att man sedan ska klara sig hemma. När man kommer hem kan träningen behöva fortsätta, men det finns det ingen beredskap för i dag i Västerås. Rehabilitering i hemmet är fortfarande en angelägenhet för landstinget i Västerås, och familjeläkarna är ganska ointresserade av att bedriva det.
I Västerås har vi länge velat växla över hemsjukvården från landstinget till kommunerna, men förhandlingarna har gått i stå. Jag är övertygad om att våra äldre då skulle få en bättre och mer sammanhållen vård. Det visar erfarenheter från andra håll. Jag anser att den växlingen även bör omfatta rehabilitering och inte bara sjuksköterskeinsatserna. Jag hoppas verkligen att vi kan ta nya tag om detta. Jag tycker det är bedrövligt att vi inte ännu har kunnat gjort den växling som man så framgångsrikt har gjort på andra håll i landet.

Efter Zetheliusbesöket åkte jag och Signild till Råby mötesplats, som ville att jag skulle komma dit. De är oroliga inför den nedskärning av bidragen till mötesplatsen som äldrenämnden beslutade om i oktober.
På Råby bedrivs en sådan verksamhet som jag brukar efterlysa: generationsöverskridande. Fritidsgården, mötesplatsen, föreningar, öppna förskolan möts. Mycket sker genom frivilligkrafter. Äldrenämnden bekostar en samordnande tjänst på mötesplatsen. Jag tycker det är trist att vi tvingas skära ner bidragen. Det är så när behoven bara ökar och pengarna inte ökar i samma takt. En dam uttryckte sig så klokt, genom att införa sådan bra verksamhet som mötesplatserna är, som gjordes för ca 5 år sedan, skapas också ett behov. Hade det aldrig införts hade det aldrig saknats. Men å andra sidan kanske väldigt många fler äldre varit ensamma och mått dåligt av det...

I morgon förmiddag ska jag och vice ordföranden i Tekniska nämnden vara med på parkenhetens planeringsmöte. Och på eftermiddagen är jag inbjuden till Anhörigföreningens julkaffe på Herrgärdets servicehus. Ska försöka förbereda mig med en liten babblande ettagluttare bredvid mig. Nu verkar hon inte det minsta sjuk längre. I morrn blir det skolan igen.

onsdag, december 01, 2010

Burrrrrrrrrr

Det är kallt ute. Väldigt kallt - i fall ni inte märkt det. Särskilt när man ska cykla. Har idag cyklat Haga -Stadshuset - Vetterslund - Stadshuset- Haga. I går samma sträcka fast lite längtre (Råby). Trots fint plogade och sandade cykelvägar (och det säger jag inte bara för att jag är ordförande i Tekniska nämnden utan för att det faktiskt var så) så går det trögt. Allting går lite trögare när det är närmare 15 grader kallt. Cykeln, benen, nackrörelserna - till viss del beroende på att man måste vara så ohemult påbylsad för att inte förfrysa. Jag bara undrar - vart tog den där växthuseffekten och varmare klimatet vägen? Just nu känns planerna på skidtunnel i Västerås rätt så överflödiga.
Fick tips ikväll från en skidentusiasttjänsteman om att det är fina spår ute på Apalbyplanerna nu. Åh, jag väntar med spänning på att få hem mina skidor som har varit på superpreparering på Runes Sport i Skinnskatteberg. Ser fram emot att de kommer gå snabbare än nånsin. Jag vill också susa fram så jag får rimfrost i ögonfransarna.

Har ikväll varit kommunalrådig på stadens middag för 25-årsjubilarer. Träffade både gammal föreskolepersonal och musiklärare som har haft barnen. Både förskolan och kulturskolan var toppen. Västerås kulturskola stod för en del av den högklassiga underhållningen ikväll.

Har i övrigt besökt finska äldreboendet Mälarhem i dag vilket gav mig en hel del att fundera på.

I morgon är det dags för kommunfullmäktige igen. Mest spännande ärendet är en ny definition av passivhus. Ja, och det är spännande. Faktiskt!