torsdag, april 30, 2009

Kul jobb


Har precis färdigställt ett nytt nummer av Landstings-Sossen och skickat ut till alla hugade intressenter.
Länets arbetarekommuner och partidistriktet brukar lägga ut den på sina hemsidor. Men alla som vill kan få den direkt i sin e-post.
Nu ska jag börja göra en mall för ett nytt nyhetsblad. Kul! Det är så roligt att ibland få leka redaktör i bland.
Även om jag har svårt att bli lika snabb och fantastisk i Indesign som jag en gång var i Quark...

onsdag, april 29, 2009

Budget med vårkänsla

I dag presenterar socialdemokraterna sin vårbudget 2009. Till skillnad från regeringen ser man att staten har ett ansvar att trygga kvalitén i välfärden.

Sverige har nu näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Om inget görs kommer en hel generation vara förlorad. Socialdemokraterna har förslag för ungdomarna ur krisen. Vad har regeringen? Sänkta skatter åt de som redan har jobb.

Ur pressmeddelandet:
"Kommuner och landsting behöver tydliga ekonomiska besked för att stoppa uppsägningarna och bevara kvaliteten i välfärden. Socialdemokraterna vill stödja kommuner och landsting med totalt 15 miljarder kronor 2009 och 2010, 8 miljarder mer än regeringen. 5 miljarder kronor 2009 och 10 miljarder kronor 2010. En del av stödet består av ett tillfälligt sysselsättningsstöd som lättar på bördan för kommunernas lönekostnader. Det har prövats förut med goda resultat. Med vår politik får kommunerna bättre möjligheter att behålla personalen och hålla uppe sysselsättningen.


Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Samtidigt lämnar den största ungdomskullen sedan 60-talet gymnasiet. Socialdemokraterna vill ge alla nittiotalisterna en chans och presenterar ett ungdomsprogram med fler utbildningsplatser, ett Ungdomslyft som ger alla unga utan gymnasieexamen en chans att läsa in gymnasiet, 90 000 fler sommarjobb, traineeprogram i välfärden och starta eget-bidrag även för unga. Ungdomsprogrammet är ett gemensamt initiativ med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. "

söndag, april 26, 2009

Åtgärdslista

Det finns mycket som är bra i sjukvården. Men också en hel del som kan bli bättre. Det visar de 180 svar som vi fick ihop på stan igår, som jag just har gått igenom:

Det här fungerar bra
Familjeläkaren, 23
Tillgänglighet, 6
Kompetenta läkare, 5
Bemötande, 5
Akuten, 4
BVC,4
Akutvård för barn, 4
Skattefinansierad vård, 2
Gratis, fri barnsjukvård, 2
Tandläkaren, 2
Sjukvårdspersonalen, 2
Landstingsdriven vård
Allmänna sjukvården
Remissfriheten
Valmöjligheter
Vårdgaranti
Hospice
Samarbetet med akademiska
Eftervård psykiatrin
Astmavården
Ögonoperation
LAH, lasarettsanknuten avancerad hemsjukvård

Det här kan bli bättre
Väntetider till operation, akuten, i telefon, röntgen etc, 73
Bemötande, för stressade läkare, 25
Akuten, 17
Det är för dyrt, sjukvård och tandvård, frikort t fler 15
Vårdvalet, det är för få familjeläkare, 15
Organisation kring vården, faller mellan stolarna, bättre samordning, 13
Mer personal, 13
Bättre äldrevård, hemsjukvård till äldre, 12
Kontinuitet, främst när det gäller familjeläkare, 9
Personalpolitiken, 8
Vården har blivit en klassfråga, Det ska vara vård för alla, 5
Fler läkare- specialister, 5
Mer resurser5,
Privatisera mera, bort med landstinget, 4
Bättre psykvård, 4
Remissfriheten som tog slut, 3
Knappval, 3
Nyteknik i administration, 3
Mer friskvård, 3
Läkare administrerar för mycket
Hembesök av läkare, 2
Överbeläggningar, 2
Öppettider, 2
Inga privatiseringar, 2
Patientsäkerheten, 2
Skattehöjningar, 2
Helhetssyn på patienten
Röntga hela ryggen
Statlig läkemedelstillverkning
Krav på rökstopp
Logoped
Bättre information i skolan om sjukvården
F-kassan har för mycket makt
Flytta jouren på Oxbacken till akuten
P vid C-las ska vara gratis
Mer sjukvård i länet
Se anhöriga som tillgång
Fler sjukhus
Bättre skyltning
Vill bli kallad årligen för kontroll
Bättre journaler
Cancervården
Bättre rehab
Hygien
Språkutbildning för utländska läkare
Information till närstående till dementa – vart vänder man sig?

Vårbruk

Hårdtränade med kompostgrävning hela förmiddan. Efter det tyckte jag att jag kunde ställa in löparrundan. Jag kommer ju bara till Evertsberg ändå när jag åker Vasaloppet så jag kan dra ner på konditionsträningen...
Till helgen ska de små fröna komma ner i jorden och i köksfönstret ligger potatisarna och får lilafärgade groddar.
I morgon en ny dag på landstinget.

Angående en ansvarsfull politik. Läs Lasses inlägg här.

lördag, april 25, 2009

Lyssnande lördag

- Lidmans legender... Jag brukar läsa din blogg, men vad är det för legender.
Så lät det bakom ryggen på mig i dag på kandidatutbildningen.
Lidmans legender är Sägnen om Lidman som jag här håller på att skapa.
Sägen? Slår upp sägen. "Sägen - muntlig berättelse som gått i arv."
Ok. Erkänner det här är inte så mycket sägen eller legend. Men visst är det en fin allitteration, Lidmans Legender(begynnelse eller bokstavsrim).
Eller kanske ska jag döpa om bloggen till Lidmans landskapsmålingar. Eller Lidmans livliga lovsång.

---

Nu till dagens lovsång. Den hålls över kandidatutbildningen som arbetarekommunens helt fantastiska studieorganisatör hade organiserat.
Det var kul och inspirerande!
Dessutom fick jag medverka och prata om landstingspolitik i 30 minuter. Roligt det med, trots att ett par av mina närmsta vänner och rådgivare innan hade förfasat sig och avrått mig från att visa OH-bilder. Jag skulle verka så omodern! Men nu är ju landstinget en sån gammal organisation så då får man lov att använda gammal teknik för att helhetsintrycket inte ska bli motsägelsefullt. ;)

Vi var ute på stan i ett par timmar i det vackra vädret och pratade om sjukvård Vi fick in 180 frågeformulär. Har suttit och sammanställt synpunkterna i kväll. Som väntat var det mest klagomål på långa väntetider och på situationen på akuten.
Det folk är mest nöjda över är sin familjeläkare.
Bästa synpunkten var den här!




På eftermiddagen fick vi själva spåna fram idéer vad vi ville prioritera inom Landsting, kommun och riksdag. För att inte nån ovidkommande ska sno våra fantastiska idéer är texten på bilden oläslig.

fredag, april 24, 2009

Fredagsmöte

Inleder helgen med att åka på politisk sekreterarträff med mina s-kolleger i sjukvårdsregionen. Bra samtal om den allvarliga ekonomiska situationen i landstingen. Uppsägningar eller skattehöjningar eller både och? Något måste alla göra för att möta de hårda tider som väntar.
När vi ändå träffades tog vi ett tag om regionfrågan också. Ha ha! Men det är som om luften gått ur alla nu. Det finns andra saker att fokusera på just nu. Fasan och calvados kanske? Eller en promenad i solen. Eller EU-parlamentsvalet. Eller kandidatutbildningen i morgon?

torsdag, april 23, 2009

Prat i vårsolen

I går var det en maratondag på landstingsfullmäktige. Men det tänker jag inte skriva om. Jag ska istället visa några bilder från det braiga gruppmötet som s-landstingsgruppen hade i Ramnäs för en vecka sedan. Då fick bland annat hela gruppen, ca 40 personer, bege sig till Ramnäs, Surahammar och Virsbo och fråga befolkningen vad den tycker om sjukvården.
125 svar fick vi in på en timme! Bra jobbat!
Och många intressanta synpunkter.
Det folk är mest nöjda med är sin familjeläkare.
Det folk är mest missnöjda över är väntetiderna till läkaren, på akuten, i telefon, till specialisten, etc etc.

På lördag ska alla som deltar i socialdemokraternas kandidatutbildning i Västerås få samma uppdrag. Nya färska flygblad och formulär ligger och väntar.

Det blir värdefull input till vår sjukvårdsprogramgrupp som jag strax ska iväg och ha möte med. Sen väntar distriktsstyrelsen.





tisdag, april 21, 2009

Köping



Var på verksamhetsbesök på Köpings närsjukhus igår tillsammans med oppositionslandstingsråden. Förutom att inspektera den provisoriska akuten, fick vi höra intressantat idéer om hjärsjukvård, endoskopier och strokevård. Samtal med facken och samtal med personalen på vårdavdelning 3 hann jag med också.
Önskar det fanns mer tid till besök. De ger kunskap och kraft.
Men idag går förmiddan åt att fixa, fixa och eftermiddan är vikt åt äldrenämnden.
I morgon är det landstingsfullmäktige. Kulturstrategi och Program för Sexuell hälsa står på dagordningen. Och så en så där 6-8 interpellationer och enkla frågor från socialdemokraterna...

torsdag, april 16, 2009

Sossesjukvårdsöverläggningar

Landstingsgrupp i Ramnäs i morgon. Det blir gästspel av distriktsordförande Sven-Erik Österberg, studier av det sjukvårdspolitiska programmet och prat med folk i Surahammar, Virsbo och Ramnäs. På lördagen fortsätter mötet med gnuggning av landstingsplan och aktuella fullmäktigeärenden.
Sitter nu och väntar på ekonomidirektören som har lovat komma med färska ekonomiska siffror till min gruppledare. Hallå hallå. Nu tror jag ialla fall jag fick ett mejl om saken. Alltid nåt!

tisdag, april 14, 2009

Vardag

Efter en avkopplande helg fylld av sol,ägg och sill började arbetsveckan med funkismöte på partiexpen. Handlar inte så mycket om stilen funkis utan mer om funktionärer.
Sen begav jag mig en kort sväng till Västerås station och visade mitt stöd för Västerås oppositionsråd som hoppade på Uven. Skrev på namninsamlingen och vinkade.
Uven är den hotade tågsträckan mellan Uppsala, Sala, Västerås, Eskilstuna, Norrköping, som infrastrukturminister Åsa Torstensson inte vill ge pengar till.
Sen till landstingskontoret. Skriva, skriva, skriva.
Och i samband med dagishämtningen är det dags för utvecklingssamtal av 5-åring.
Känns extra i dag, för det är det sista som vi har där. Snyft. I höst börjar min lilla minsting förskoleklass. Var vet jag ännu inte eftersom den moderatstyrda kommunen Västerås hotar med att lägga ner vårt självklara skolval.

torsdag, april 09, 2009

Långfredag

Långfredag. Då ska man ha tråkigt. Så jag fyller dagen med fönstertvätt, omplantering av blommor och bilstädning.Intalar mig att allt blir bättre. När bortvält är stenen och inseglet bräckt.

onsdag, april 08, 2009

Röngen under luppen

I dag presenterar landstinget en utredning av röntgenverksamheten. Där föreslås att datortomograferna i Fagersta och Sala tas bort. Det ska bli mycket intressant att höra hur sjukvårdspartiet tar emot det förslaget. De har tidigare lovat att datortomografen i Fagersta ska vara kvar. De vill ju helst bygga upp Bergslagssjukhuset till vad det var i sin glans dagar (typ på 80-talet?). Hur nu de ska kunna försvara något sådant i dessa bistra ekonomiska tider, där regeringens extrapaket inte på långa vägar räcker till att täcka förlorade skatteintäkter.

Något annat som föreslås i utredningen är att öppenvårdsradiologin som idag drivs av ett privat företag ska tas tillbaka i landstingets regi! Det går stick i stäv med den borgerliga landstingsledningens planer. Annars gör de sitt bästa för att lägga ut så mycket som möjligt på entreprenad - nu senast är det Bergslagssjukhuset som ska säljas ut. Men nu visar det sig alltså att landstinget sparar pengar på att driva röntgen i egen regi! Och ändå vill ledningen lägga ut mer på entreprenad. Det går inte i hop. Eller så är det det gör för sådana som vill driva privatisering och utförsäljning intill dumhetens gräns.

Energigivare

Det här jobbbet jag har. I bland känns det väldigt ensamt. Man har liksom en massa människor att ha att göra med, men inte en enda vanlig kollega. De befinner sig i andra landsting och tyvärr träffas vi alldeles för sällan. Men i slutet av april har vi s-polsekar i Svealandsregionen i alla fall lyckas peta in en träff.
Då kan man lätta sitt hjärta om kollegiala ting: så som lön, anställningsvillkor, arbetsuppgifter, landstingsråd, besparingar och intrigmakande. För sånt finns överallt. Och det tycker jag är den jobbigaste och värsta baksidan av det här jobbet. Men när det känns så där extra ensamt och tungjobbat rekommenderar jag alla mina goda kolleger att lyssna på det här

då blir man glad

tisdag, april 07, 2009

Anktårta

Oppositions-polsekpåsk-tårta bjöd min kollega Anna och jag våra råd på i dag.
Marsipankyckingarna inköpta i Örebro, var misstänkt lika ankor.
Kanske är det närkedialekten som fått näbbarna att bli så breda?



Påsktårta före och efter oppositionsbehandling

fredag, april 03, 2009

Partiprat

Välfärdsrådslaget är överlämnat.
Den som vill kan läsa socialdemokraternas förslag till sjukvårdsprogram här.
Orkar man inte läsa hela kan man läsa en sammanfattning.

---
I morgon: solig april-lördag som ska tillbringas på ett podium i medborgarhuset i Arboga.
Dags för årskongress igen med socialdemokraterna i Västmanland, och som vanligt är jag sekreterare. Belöningen brukar bli en kvast tulpaner och traditionsenlig pannbiff!

onsdag, april 01, 2009

Dagens lunch


Vlt skriver i dag om de höga lunchpriserna i Västerås, och jämför med de billiga luncherna i Hornstull.
Artikeln andas en naivitet och aningslöshet. Det stora problemet med svart arbetskraft och papperslösa flyktingar som jobbar inom restaurangbranchen tas inte upp alls.
VLT:s reporter borde läsa journalisten Stina Blomgrens bok "Svart Notis".Där säger restaurangägarna att utan de papperslösa flyktingarna skulle de aldrig gå runt på lunchförsäljningen...

Själv har jag nästan alltid med mig matlåda till jobbet eller äter lunch i Landstingets personalmatsal. Där kostar dagens 72 kronor. Det tycker jag är ett rimligt pris för vällagad kost, tillagad enligt alla regler som ska uppfyllas...