fredag, mars 23, 2007

Landstingssossar i Sala

I dag har socialdemokratiska landstingsgruppen möte på Sala närsjukhus. Studiebesök i verksamheterna kombineras med livliga diskussioner om ledningsfrågan i landstinget.
Just nu pågår framtidsdiskussioner i mindre grupper.


Morgonfika i kafeterian på Sala Närsjukhus: Ann-Marie Lundin och Annika Duan från Köping låter sig väl smaka tillsammans med Barbro Östling från Västerås och Inga-Britt Helgesson från Hallstahammar.


Landstingssossar möter kommunal landstingssosse. Tommy Johansson (s) oppositionsråd i Sala berättar om sin politiska vardag i centerland.

På väg mot studiebesök: I täten Catrin Strömvall, Arboga och Karin Karlsson, Sala. Karin är vår gruppordförande. Sala Norra, Sala Väsby, AH-teamet, psykiatrin och närsjukvårdsavdelningen fick besök.


Läget för psykiatrin i Fagersta. Allt färre till slutenvård. Förhoppningsvis på grund av bättre omhändertagande i öppenvård...



Miriam Dunder, Västerås lyssnar uppmärksamt på psykrehabs redogörelse. Det var stora diskussioner för ett år sedan. Nu när organisationen har landat har diskussionerna tystnat.





Gruppsamtal om framtiden.


PS. Var på studiebesök på äldreboendet Granen i Västerås i går. Men var var Alliansen - inte där i alla fall. Vi var tre frågvisa sossar.

söndag, mars 18, 2007

Debattutmaningar och gratulationer

Bilden är från Mona Sahlins tal i dag. Bland annat sa hon:
"Under valrörelsen skrev jag tio öppna brev till Reinfeldt med frågor och en debattutmaning. Han svarade inte på någon av frågorn och han sa nej till debatten - varje gång.
I dag är jag socialdemokraternas partiledare och sån sådan vänder ajg mig åter till moderatledaren: Låt oss mötas i en politisk debatt! Låt oss debattera skiljelinjerna i svensk politik. Jag förväntar mig att du ställer upp. Jag längtar efter dig."
Den här gången vågade inte Reinfeldt säga nej. I morgon i SvT möts de båda i en debatt.
Reinfeldt anmärkte idag i tv på att Mona Sahlin angrep moderaterna i sitt tal. Så hade ju minsann inte moderaterna gjort när de förlorade valet. ..
Nej, de gick ju till val på en socialdemokratisk retorik, som de sen gjorde moderat politik av.
Mona Sahlin är ledare för socialdemokraterna, socialdemokrater tror på sina politiska lösningar, så då är det väl inte konstigt att Sahlin angriper moderater som håller på att vända trygghetssystemen på ända.
Och sen alla kommentatorer som kritiserar Mona Sahlin för att hon inte levererar färdiga lösningar när hon nu har varit partiledare i ett helt dygn - men hallå! Att just hon blev nominerad och senare vald till partiordförande beror ju bland annat just på att hon vill lyssna in vad partiet vill innan hon talar om hur politiken ska förverkligas.
Många har efterfrågat en större delaktighet, en vitalisering av partiet. Det är levererandet av färdiga lösningar utan lyssnande, som har fått kritik från de egna leden. Där står Mona Sahlin för en helt annan linje.

Pia Nilsson, Sala, invaldes i partistyrelsen och gratuleras av ombudet Karin Karlsson - också från Sala.


Sven-Erik Österberg, Skinnskatteberg, invaldes till verkställande utskottet. Kongressgeneralen Caroline står beredd med blomsterkvasten när Sven-Erik skuttar upp på scenen.



Ombudet Anna Wallén från Västerås, gratulerar också Sven-Erik. Redo för utryckning som synes!

Mona i talartolen

Nu ska vi ut och jobba. Nu är det allvar!
Orden är Mona Sahlins. Hon håller nu sina slutord inför kongressen.
Det var en otrolig mäktigt känsla - igen - när hon idag höll sitt politiska tal. Hon täcker in så många områden, med en sådan självklar, nära retorik. Man känner igen sig. Man känner att hon talar till mig. Oj oj - det var en och annan rörelsetår i ögonen på många av oss i kongressalen i dag igen.

Det här är inte slutet på något gammalt utan början på något nytt.

Lite bilder kommer sen.

lördag, mars 17, 2007

Vad gör Anders?


Bildgåtan

Bakom en av talarstolarna sitter min företrädare Anders Wallin vid ett bord fullt med Lokaflaskor. Men vad gör han?!
Mystiken tätnar....
Skriv ett förslag i kommentaren.

Mer från kongressen..

Lars Eriksson, studerar AiP:s nya layout:
-Hmmm, ser ju trevligt ut, men var är serierna, tänker han.


Mona är vald och danska socialdemokraternas partiledare Helle Thorning Smith håller tal till vår nya partiledare. Nu har socialdemokraterna i norden tre kvinnliga partiledare: I Danmark, Island och nu i Sverige.

Tack o hej. Persson har hållit sitt hejdåtal och tackas med långa applåder


Bilder från kongressalen

Karin Karlsson, Sala, Staffan Jansson, Västerås, ombud på kongressen.


Göran Persson, avgående partiordförande, hälsar på gamla bekanta.

Västmanlandsdelegationens personal kräver vändstekta ägg och röbetor till pytten på kongressfesten (Monika Sundlin och jag). Vi försöker övertyga våra ombud att göra ett inlägg i debatten. Får se hur det går... ;-)


Snart dags att välja partiledare


Sitter i kongresssalen. Göran talar och talar. Och det gör han bra.
Men medierna är mer fokuserade på Mona
Nedan följer ett utdrag från Perssons tal;


Det är på socialdemokratiska värderingar som det svenska välfärdssamhället är byggt.
Vad ska jag svara kommande generationer Vad åstadkom min tids socialdemokrater? Vi skapade det gröna folkhemmet.
----
Jag valdes till parti ordförande till ett parti som var sargat av ekonomiska svårigheter. Det kanske kommer sägas om mig att jag redde upp de svenska offentliga finanserna. Och jag myntade en och annan paroll: Den som är satt i skuld är icke fri.
Men det var löntagarna som räddade Sverige. I slutet av 2000 nådde vi målet.
Jag fick säga de magiska orden: Det är tid för reformer.
---
Svenska folket vill ha socialdemokratisk politik. Jag utgår från att man ser till att det blir så efter nästa val
Välfärd är inget hinder för utveckling. Kunskapslyftet, Högskolan, de som var arbetslösa 94 kan nu gå till jobbet. Politik gör skillnad.
---
Man säger om humlan att den inte ska kunna flyga, men den flyger.
Vår samhällsmodell skulle inte fungera. Med höga skatter och stora offentliga utgifter. Men den svenska modellen flög och den brummar så skönt. Det är mycket bättre än ett ilsket bi.
---
Jag vill inte att vårt parti ska bli ett parti i raden av andra. Jag vill att vårt parti ska vara stort- Då krävs samförstånd.

fredag, mars 16, 2007

Raden av gubbar bryts

När vi kom in i styrelserummet i stadshuset i Osasco i Sao Paulo sa min kollega Jenny från Örebro:
"Det ser ut som i landstingsstyrelsesalen hemma."

I torsdags var jag där, i landstingsstyrelsesalen i Örebro, och jag förstår vad hon menar:

Men jag kan också säga en till sak. Det kommer att se annorlunda ut i framtiden. För i torsdags såg det också ut så här:
Ett gäng duktiga kvinnor och politiker samlade för framtidssamtal. Och ja, vi har roligt under tiden. Gubberan är på väg att brytas.
Just nu sitter jag på ett hotellrum i Stockholm. I huset bredvid ska socialdemokraterna i morgon (lördag) välja sin första kvinnliga partiledare. Det är på tiden!
(Och hon är inte bara kvinna - hon blir bäst också!)


onsdag, mars 14, 2007

Finns Alliansen?

Nämen, kan man tänka sig, mönstret upprepar sig.
Var på studiebesök i dag på Oxbackens servicehus, arrangerat för den nya äldrenämnden. Vi var tre sossar och vänsterpartist där.
-Jaha bara från den sidan, konstaterade en i personalen.
Alliansen fortsätter att vara osynlig - både i debatten och i verkligheten. De bara smyger på sitt systemskifte utan att vilja ställas till svars. Tycker de att det är obekvämt att vara ute och träffa folk?
Ritva (närmast kameran) var på studiebesök på ett annat äldreboende förra veckan. Då var hon själv där från äldrenämnden. Två från Alliansen hade anmält sig, men dök aldrig upp...

tisdag, mars 13, 2007

Talande tystnad

I det senaste numret av tidningen "Journalisten" finns flera artiklar om problemet med att den nya regeringen vägrar ställa upp på intervjuer och debatter även i våra mest etablerade medier som SvT:s Aktuellt eller radions Studio Ett.Andra medier vittnar om samma sak. Sveriges nya jämställdhetsminister vill inte ställa upp för intervju varken för tidningarna ”Bang” eller ”Morgonbris”, hon svarar bara på mejlfrågor, där man inte riskerar att ställas inför knepiga följdfrågor. Även andra politiker ur den borgerliga alliansen tillämpar samma tystnad.

Stockholms nya sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt ställer gärna upp på intervju i flotta livsstilsmagasin och berättar om sina bästa recept på mandelmusslor. Däremot är hon mindre villig att svara på kritiska frågor om moderaternas politik i Stockholms läns landsting.
I Vlt i dag kan man läsa ett debattinlägg om att den nya Borgerliga majoriteten i landstinget Västmanland inte svarar på mejl eller ringer tillbaka när medborgare, personal och andra vill tala med dem. Inte heller svarar de på debattinlägg i tidningen om varför de vill införa gräddfiler i sjukvården.
I Västerås kommunfullmäktige vägrar det nya moderata kommunalrådet debattera frågan om utförsäljningen av allmännyttan.Tystnaden är talande. Alliansen är är svarslös.Men hur länge ska den Borgerliga alliansen få komma undan med ”stoppa huvudet i sanden”- taktiken?

Detta inlägg är också publicerat på oppositionen.se

Mer kvotering!

Jag är för kvotering. I kväll ska jag på styrelsemöte i en förening där kvinnor för några decennier sedan inte fick vara med. Föreningen lider fortfarande av manliga maktstrukturer om ni frågar mig. I styrelsen sitter tre kvinnor och åtta män. Undrar om jag ska föreslå varvade startlistor - ha ha!

lördag, mars 10, 2007

Metal-Salo

För lite heavy metal i årets upplaga i melodifestivalen. Men det var ialla fall rätt låt som vann. Ola Salo hade åtminståne metall på bröstet.


Nu till en bildfråga. Hittade dom här djuren vid några soptunnor i Rio. Men vad är det för något?
Skriv ett förslag i kommenteren.


måndag, mars 05, 2007

Danska flaggan på Copacabana

Kom till Rio de Janeiro i går kväll. I dag var vi på COPACABANA!
Det är som Gotska Sandön ungefär en het julidag: sandigt soligt och stora vågar. Det är lite mer folk på Copacabana bara. Och inte så lite heller. Det var ett jäkla spring på alla försäljare.
Resultatet är också det samma som på Sandön. Jag ser ut som en dansk flagga...





Utsikten från hotellet är fin så länge man inte tittar neråt. Bor på åttonde våningen.

Nu är det ganska jobbigt att uppdatera två bloggar om dan, så därför ligger jag lite lågt med min egen så länge och hänvisar till Brasilienbloggen nu när jag är i Brasilien. Läs mer där varje dag.



fredag, mars 02, 2007

En reflex - vad är det?

Programmet här är intensivt från morgon till kväll. När vi äntligen är tillbaka på hotellet vid halvtolvtiden är det dags att ägna en och en halv timme åt att skriva brasilienbloggen och lägga in bilder. Men det är tur att det är så mycket hela iden. Annars skulle jag längta ihjäl mig efter mina bebisar där hemma. Besökte en skola i dag. Det kändes bra att träffa barnen där. Det gör en varm om hjärtat. Läs mer på brasilienbloggen.


Här hjälper jag Agnes, 9 år med att montera ihop reflexspöket från landstinget.

torsdag, mars 01, 2007

Krokodilfunderingar från Brasilien

Brasilien dag 2.
Puh. Vilket intensivt program. Ingen ska tro att det här är nån semesterresa inte. Men det är ett fantastiskt sätt att resa. Aldrig har jag väl lärt mig så mycket på så kort tid.
Läs mer på Brasilienbloggen, där är den långa versionen. Här är den korta:
Vädret: mulet och varmt.
Färdsätt: jättemycket minibuss.
Trafiken: Förskräcklig.
Folket: vänligt, särskilt vår värd Luiz, han får fem plus!
Katter: inga.
Hundar: några
Hästar: 2.
Stämningen: god.
Maten: fantastisk (och mycket - burp)


Hej! Jag heter Caro och jag är vice borgmästare här på kommunhuset i Embu.


Hej, jag heter Carin och är inte vegetarian. Jag äter gärna oxkött från Brasilien, särskilt när jag är i Brasilien. (annars blir det mest gröt...) Andreas från Örebro väntar spänt på sin tur.


Funderar på att köpa hem en krokodil i trä till barnen. Väger ca 15-20 kg. Undrar om de skulle bli glada? Eller om de hellre skulle vilja ha gubben med kluven tunga. Eller är det nån som ätit för mycket korv?
Läs mer på Brasilienbloggen!!