onsdag, januari 31, 2007

Var är sjukvårdspartiet?

I dag var det utbildning för landstingsstyrelsen och alla politiska sekreterare var också inbjudna att delta. Alla partier hade representanter där. Utom sjukvårdspartiet. Varken deras landstingsråd eller politiska sekreterare kom. Inte heller var de med på det politiska informationsformuet förra veckan där också alla råd och politiska sekreterare bör vara med.
Kanske tycker de att de redan kan allt de behöver för att styra landstinget.

måndag, januari 29, 2007

Björklunds betyg väcker magkatarr till liv

Har just postat detta inlägg till oppositionen.se. Läs det där!

Massiv Mona-bevakning i Västerås



Eriksgata och charmoffensiv kallar medierana Mona Sahlins turné till partidistrikten.
Men Eriksgata brukar man väl åka på efter man är vald? Och charmoffensiv känns inte så Mona-likt. Det behöver hon inte. Det räcker att hon är den hon är. Rak, ärlig, lyssnande och talar så folk begriper.

Första anhalten på Monas turné blev på ambulansstationen i Västerås. Och pressuppbådet kändes makalöst. Och samma frågor som går igen.
På ambulansen var de glada och den nya räddningsdockan som döptes efter partiledarekandidaten blev prydd med Monas autograf.
Men ambulanspersonalen berättade också att de är oroliga över att den nya borgerliga majoriteten ska lägga ut ambulansverksamheten på entreprenad.




Mona Sahlin på ambulansstationen.



Mona pratar med distriktsstyrelsen.


Min chef oppositionsrådet Denise Bergström ser upp till Mona Sahlin. Bokstavligen. (Fast hon ser upp till de flesta. "Jag borde få stödkrage, hävdar hon.")



Här är jag och Sveriges nästa statsminister!

fredag, januari 26, 2007

Pressad parkering åt pressen

Tack Calle Fridén om att man kan skicka bilder från mobilen till nätet...
Här kommer ett par från förra helgens skidturer.




Nån tur i Rocklundaspåren ska det bli i morgon.

Mona Sahlin kommer till Västerås på måndag. Nån kom med den briljanta idén att ta henne till ambulansstationen och ha pressträffen där.
Nu hörde jag ett hundratal journalister har anmält sig! Det är ju inte klokt vilket uppbåd. Inte var det väl samma hallå när moderaternas partiledarkandidat var ute på besök i landet. (Fast han kanse inte var det?) Intresset beror förmodligen på att medierna ser en blivande statsminister i den här partiledakandidaten
Min första reaktion var helt praktiskt när jag hörde om det massiva uppbådet. Var tusan ska de parkera. Parkeringsproblemet vid Centrallasarettet är allmänt känt bland personal, men knappast bland stockholmsjournalister...

onsdag, januari 24, 2007

Kunde blivit en dyr kisspaus och så lite politik

Sju mil skidor blev det i helgen i de fina spåren i Grönklitt utanför Orsa. Mycket folk var det i spåret. Dottern åkte 2,8 mil trots blodiga hälar. Hu! Nu har hon så ont att hon inte kan gå till bussen. Morsan hennes, hade för dålig tejp med sig. Bättre måste införskaffas inför den fortsatta skidsäsongen.
Till nästa säsong ska jag köpa nya skidor. Dom jag har nu går förtvivlat långsamt i utförslöporna. Spannet är utslitet. Men jag har ett väldigt bra fäste uppför, springer om många gubbar (som sen åker om mig när det går nerför igen) :-(

Tyvärr frös kameran ihjäl så jag har inga bilder från spåren. Har ju en sån där kamera i telefon, men hittar inte sladden som man ska stoppa i datorn trots idogt letande. Så dom bilderna får ni inte heller se. Måste alltså köpa en ny kamera också. En som tål kyla.
Kyla fick förresten telefonen testa. Åker man långt på skidor blir man kissnödig. Det är ju inga problem för det finns gott om tät granskog att gömma sig i. Värre är att hitta telefonen, som har rasat ur fickan och försvunnit i snön när man suttit på huk.
De skidande herrarna från södra Sverige som ombads ringa till en försvunnen telefon, fick väldigt roligt.
- Kan ni ringa till min väninna, sa min kamrat som stod i spåret och väntade på mig. Hon har varit ute i skogen och kissat och tror att hon har tappat sin telefon i snön.
- Vad spännande - nu ska vi se om det ringer i snön, fnissade de.
Det ringde, som tur var. Och efter visst grävande hittade jag telefonen. Det kunde annars ha blivit en dyr kisspaus...

Och så lite politik:
Först kommunen
Var på äldrenämnden hela dagen igår. Det är mycket och svårt. Får intrycket av att det är mer tjänstemännen än politikerna som styr. Känns inte bra. Får nu uppleva det jag har hört många andra fritidspolitiker beklaga sig över: man ligger hela tiden steget efter. Försöker lära mig så mycket jag hinner. Har bokat in mig på 17 studiebesök på olika äldreboenden under våren.

Och så landstinget:
Före valet sa moderaternas man i landstinget: "Vi ska inte göra något som inte personalen vill" Detta apropå utförsäljningar.
Nu förs förhandlingar om att ett privat bolag ska ta över sjukvården i Fagersta. Detta blev facken informerade om igår. Är det någon som har frågat vad personalen vill?

Till sist riket:
Mona Sahlin kommer till Västerås på måndag. Första gången jag träffade henne var hon arbetsmarknadsminister, och jag UNG och NY lokalredaktör i Skinnskatteberg. Usch. Det var inte en av mina bättre journalistiska insatser. Mona Sahlin spände ögonen i mig och satte mig på plats. Så respekt för henne har jag sedan länge...:-)

onsdag, januari 17, 2007

Fritt fram för fina försäkringspatienten

Läs hela inlägget på oppostionen.se som jag har postat ikväll.

Lite politik och en middag på slottet.

I morrn far jag och min äldsta jäntunge till Grönklitt för att åka LÄNGDSKIDOR. Har stått och kletat i källarn och försökt få bort förra årets tejp (en sorts valla) från skidorna. Köpte en ny sorts mirakelvalla i höstas som jag nu äntligen hoppas få testa.
Har tillbringat två dagar tillsammans med polsek-kolleger och s-landstingsstyrelsepolitiker från våra grannlandsting i mellansverige. Bra och intressant som alltid.

Förra vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson talade om stoppandet av stopplagen och borgarnas vårdcheck som lär kosta mer än det smakar. Det är mycket prat om fritt val men väldigt lite om innehåll när borgarna talar sjukvård. Kvalitén ska liksom lösa sig av sig självt bara man får välja fritt. Hur kvalitén blir för de patienter som inte orkar eller har möjlighet att välja talas det inte om.


Mats Svegfors talade om ansvarskommittén och hur Köpings befolkning kommer se ut 2030. Färre och äldre om man ska tro prognoserna. Sen bjöd ansvarsutredaren tillika landshövdingen på middag på Västerås slott. Gott och flott var det. Tack för maten!


Distriktsordförande Sven-Erik Österberg talar i telefon bland tavlor som en gång hängde på Geddeholms slott men såldes av Noppe. Landshövdig Svegfors såg till att porträttsamlingen hamnade i Västmanland igen, där den hör hemma.


Dante? - Bofast på slottet.


Landshövdingen har varit journalist - precis som jag. Det syns bland annat i bokhyllan. Minst en av dessa böcker har jag. Den var min journalistbibel när jag började som lokalredaktör i Skinnsberg. Gissa vilken.


Förra veckan träffade vi Mona Sahlin! Hon har ett sätt att lyssna och samtidigt ge svar som få. Ja, jag tror det kan bli jättebra.

måndag, januari 15, 2007

Kvinnosatsning

Nu när jag har fyllt 40 kommer jag bli kallad till Sveriges modernaste mammografiklinik, som den tidigare s+v-majoriteten i Landstinget Västmanland har sett till att det satsas resurser på. På invigningen fanns de tidigare s-landstingsråden Glenn Andersson och Rigmor Åkesson på plats, men inte den nya moderata landstingsstyrelseordföranden. Det kan man läsa på Glenn Anderssons blogg. Kanske tycker m-ordföranden inte att kvinnors hälsa är så intressant. Kanske är det också därför som den nya borgerliga landstingsmajoriteten inte bryr sig om att följa socialstyrelsens rekommendationer om att kalla alla kvinnor mellan 40 och 74 år till undersökningar. De behåller den gamla gränsen på 69 år.

I torsdags träffade vi en stark kvinna: Mona Sahlin. Och på fredagen ställde sig Västmanlands s-distriktsstyrelse bakom henne som ny ordförande för socialdemokraterna. Men styrelsen sa också att den vill se Sven-Erik Österberg i partiledningen.

I går gjorde jag mitt val om vilka jag vill ska bli ombud på s-kongressen från Västerås. Självklart gick jag efter kompetens och valde tre kvinnor. ;-)

onsdag, januari 10, 2007

Människor i ropet

Jag är glad att stormen har bedarrat. I morgon ska jag på överläggning med partidistriktets styrelse och LO:s styrelse mellan Stockholm och Helsingfors. Men det lär visst bli rätt blåsigt då med...
Innan vi går på båten ska vi träffa en socialdemokratisk kvinna som är väldigt i ropet just nu. Mona Sahlin. Här syns hon tillsammans med partiombudsman Eriksson när hon besökte Västerås för något år sedan.

I dag har det ringt jag vet inte hur många tidningar radio- och tv-kanaler till mig och min chef Denise som råkar vara distriktsstyrelsens vice ordförande. Men vi säger ingenting... På fredag ska Västmanlands s-distriktsstyrelse diskutera partiledarfrågan (när vi ligger i hamn i Helsingfors, som tur är).

Tyvärr kan inte vår distriktsordförande följa med. Han är visst på nån solidaritetsresa till Mellanöstern. Det är ett namn som också har förekommit en del i media. Jag gillar Sven-Erik. Det gör de flesta. Första gången jag träffade honom var han socialnämndens ordförande i Skinnskatteberg och jag var lokalredaktör på Fagersta-Posten. Året var 1989. På den tiden brukade Sven-Erik läsa mina kåserier, har han berättat. Nu för tiden får han väl bara läsa mina protokoll, stackarn.



Sven-Erik Österberg ägnar sig åt ett av sina favoritnöjen: Berättar en rolig historia. Här för SSU-distriktets ordförande Gabriel Wikström på förra årets politiska överläggning på finska farvatten.

tisdag, januari 09, 2007

Byskvaller från Färna

Har ju lite skvaller som jag måste delge efter att jag var hos frissan (i Fagersta) i går. Hon är inte bara jävligt duktig på att klippa hår, hon sjunger också fantastiskt (fast aldrig samtidigt vad jag märkt...)
I fredags var hon och sjöng på ett bröllop i lusthuset i Färna. Bland gästerna fanns prominenta människor. Pelle och Niklas från The Hives till exempel.
Men gissa vem vigselförrättaren var? Jo ingen mindre än vår store ledare, Göran Persson him self!
Brudens moster är nämligen Anitra Steen så då kan man ju säga att Göran Persson är brudens morbror.
Förmodar att jag också skulle anlita min morbror som vigselförrättare om han var det. Fast nu har jag ju varken morbror eller moster så det kommer aldrig att bli aktuellt...

Undrar just om förre kommunminister Sven-Erik Österberg kände till att han hade GP i sin hemby i fredags...



Carin och morbror Göran i valrörelsen.

Människor i ropet

måndag, januari 08, 2007

Bildt och oanade blockflöjtstalanger

Hörde utrikesminster Carl Bildt på P1 morgon i morse när han blev intervjuad av Camilla Kvartoft. Uh, vad jag har svårt för hans stil att försöka bli personlig med journalisten. Som t ex "troligen oväntat för dig också" (om att han blev utnämnd till utrikesminister). Eller säga att mediaföretag också har optioner.
Det är något i hans tilltal med att försöka låta kompisaktig som känns kladdigt. Som gammal journalist stör jag mig.
För övrigt ångrar Carl Bildt ingenting. Om jag var han skulle jag ångra att jag var med och styrde ett företag som vill sälja naturgas. Knappast en framtidsbransch. Fossila bränslen är liksom på utdöende. Det har ju till och med General Motors insett som nu går ut med sin storsatsning på elbilar.


Upptäckte ikväll att jag hade ännu en talang. Jag kan spela "Spanien" på två blockflöjter samtidigt. Även "Till Paris" och "Köp varm korv" finns på repertoaren. Låter som en hel skolklass!
Kontakt via bloggen för eventuell gig.

söndag, januari 07, 2007

Politisk sekreterare på hal is

Stora Kedjen, Trummelsberg, Söndag 7/1. Mulet och vattenblank is!
Kartläsning
Mina skridskor från Skyllemarks. Alldeles för lite använda.
Så här tjock var isen. På vissa ställen. På andra ställen tunnare! Skönt att åka med proffs.
Politisk sekreterare på hal is. Ingen annan har ishockeyhjälm. Undrar varför. Kanske för att man ser ut som en blandning mellan golfboll och champinjon?

lördag, januari 06, 2007

Innan isen smälter

Var i Flisenberg och på Fiskkraken som ligger i Surahammars kommun och provade långfärdsskridskorna för första gången i vinter. Det gav mersmak. I morrn följer jag med Långfärdsskridskoföreningen i Västerås till Lilla o Stora Kedjen i Skinnskattebergs kommun och provar isarna där.
Det är inte så tokigt med snöfria vintrar heller. Det är inte mycket som kan mäta sig mot en solbelyst is, svag vind i ryggen och ljudet raspet och knagglet under skridskoskenor.
Tog hem en massa jobb i torsdags som jag trodde jag skulle sitta hemma och dona med. Sammanställa enkätsvar till valanalysen. MEN jag förstår inte att det ska vara så svårt att hinna med. Just nu känns det viktigaste som att lägga huvudet på kudden och läsa "Den amerikanska flickan" av Monika Fagerholm. (Skitbra - handlar om några psyko - eller helt normala - människor som bor vid ett finskt träsk.)
Och i morrn förmiddag känns det viktigast att gå ut och skrinna... Vem vet hur länge det finns skridskois? Val är det ju i alla fall igen förrän om fyra år...

torsdag, januari 04, 2007

Sopa rent

När man förlorat måste man ta reda på varför. Förändringar måste göras. Arbetssätt göras om och personer bytas ut. Ofta är hänsynen till enskilda personer större än till vad som är bäst för partiet och politiken. Jag känner mig trött och besviken på att det är så. Om man ska göra en förändring är det lika bra att göra den ordentligt på en gång. Det kanske gör ont. Men att dra ut på det i flera år förlänger bara smärtan.

Vi behöver ny luft, nya tankesätt, en ny förpackning, en ny struktur.
I s-landstingsgruppen tror jag vi är på god väg. Vi har börjat känna oss för på nya arbetssätt och metoder. Vi har människor i ledande ställning som är öppna för förändring.

När det gäller partiledarskapet känner jag mig uppgiven. Nu när både Margot Wallström och Carin Jämtin så tydligt sagt nej. Och så Ulrika Messing. Vad är det för stil av dessa kvinnor att säga nej när vi behöver dom.

Min övertygelse är dock fortfarande att bara en kvinna kan matcha Fredrik Reinfeldt.
Bara en kvinna kan vinna gubbracet.
Jag säger inget mer för jag vet att när väl kandidaten presenteras finns där bara en och då kommer vi alla sluta upp bakom den. Så är det bara. Om det blev bra vet vi först om fyra år.

onsdag, januari 03, 2007

Bassängträngsel och filmtips

Trångt i bassängen i dag.
Jag och direktör Wallén gav upp efter 40 längder. Skönt när jullovet är över nästa vecka och vi bara har de vanliga lunchcrawlarna att trängas med.
Ägnade mig åt att göra intervjuer för valanalysgruppen idag. Fick höra många intressanta synpunkter. Det behövs ganska radikala förändringar på vissa håll om vi ska bli bättre. Sedan gäller det bara att alla berörda inser det.

Långtråkigt? Spana in Borgar-Baloo!
Tack Lasse för tipset.